Békés megye hírek

XIV. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

XIV. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

Közel száz féle csapolt sör, csülök minden mennyiségben, zenei és színházi előadások, valamint Hungarikumok és helyi értékek kiállítása és vására. Június 12-től ismét Sörfesztivál és Csülökparádé Békéscsabán

Ismét négy napon keresztül minden csapból sör folyik Békéscsabán! Magyarország legnagyobb sörfesztiválja és egyetlen csülökparádéja idén is várja látogatóit 2014. június 12 és 15. között.  A budapesti sajtótájékoztatón minden részletre fény derült az idei fesztiválról.

csik_20140606103526_90.jpg

A Csík Zenekar a csütörtöki nyitónapon lép fel (fotó: Zentai Péter)

 

A fesztiválon fellép többek közt az Edda, a Hooligans, a Csík Zenekar és a legendás Saragossa Band is. A foci kedvelői a labdarúgó világbajnokság meccseit is figyelemmel követhetik óriáskivetítőn - tájékoztatott Bora Imre, a fesztivál igazgatója.

logo_20140606103526_71.jpg

A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé kísérőrendezvénye a Békés Megyei Önkormányzat társszervezésében a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár. A kiállítás során a rendezvényre kilátogatók megismerkedhetnek a Kárpát-medence jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel a környező településektől kezdve a nagy múltú gyártókig. A kiállításon Békés megye 31 létrehozott települési értéktárából 11 települési értéktár mutatkozik be. Farkas Zoltán a megyei közgyűlés és a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke kiemelte, hogy a helyi értékek felkutatására és azok bemutatására a hasonló rendezvények kiváló lehetőséget adnak.

img-2399_20140606103526_56.jpg

Farkas Zoltán: "A helyi értékek felkutatása és bemutatkozása is célja a rendezvénynek" (fotó: Zentai Péter)

A sörfesztivál egyik legnagyobb attrakciója a csülökpörkölt főző verseny, amelyen hagyományosan több mint 100 csapat bográcsában rotyog a pörkölt. A főzőversenyre számos híres sportoló, zenész, közszereplő is nevezett. Minden csapatnak három darab egész csülökből kell elkészíteni a pörköltet, melyet, ahogy a tűzifát is, a szervezők biztosítják. Prohászka Béla, a fesztivál gasztronómiai házigazdája elmondta, hogy nem csak sertés csülökből készült ételeket, hanem báránycombot, pulyka- és csirke ételeket is kóstolhatnak a fesztiválra látogatók.

img-2374_20140606103526_78.jpg

Fekete Péter színházigazgató ismerteti a Jókai Színház programjait (fotó: Zentai Péter)

A Békéscsabai Jókai Színház, mint a rendezvény kulturális partnere, számos előadással készül a fesztiválra. A színház szerelmesei színvonalas színházi előadásokat tekinthtenek meg, de találkozhatnak a Kolozsvári bíróval, Toldival, Mátyás királlyal, Monte Cristo grófjával, vagy akár a Dzsungel Könyve hőseivel - mondta el Fekete Péter, a békéscsabai teátrum igazgatója.


A fesztivál utolsó napján a Fölszállott a páva – a legjobbakkal elnevezésű televíziós gálaműsort tekintheti meg a nagyérdemű közönség.

 

Bővebb információ és részletes program a www.csabaisorfesztival.hu oldalon található.