Békés megye hírek

XII. Nefelejcs Kulturális Est

XII. Nefelejcs Kulturális Est
A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Nefelejcs Otthonai Vésztőn és Okányban megrendezték a XII. Nefelejcs Kulturális Estet.
A rendezvény két egymást követő szombaton valósult meg, ezzel is erősítve az intézmény egységességét és az Est közös célkitűzését.
A Kulturális Est lehetőséget teremt, hogy a fogyatékkal élő emberekre és az őket ellátó intézményekre a társadalom nagyobb figyelmet szenteljen, és az elsősorban értelmi akadályozottsággal élő személyekkel szemben támasztott előítéleteket félretéve közelebb kerüljenek egymáshoz az intézményben élők, valamint települések lakói.

Okányban, az érdeklődésre való tekintettel, a Sportcsarnok nyújtott megfelelő helyszint a rendezvény lebonyolításához. Az est folyamán felléptek az azonos ellátási profillal működő telephelyek művészeti csoportjai, valamint a Vésztői Mazsorett csoport, a Porcellán néptánccsoport,- akik tagjai testvérek-, illetve a Kis Sárréti Néptáncegyüttes. A Művészeti Iskola két növendéke: Erőss Ágnes fuvolán, Haragos Vanda szintetizátoron játszott nekünk.

Vésztőn a Sinka István Művelődési Központ adott helyet az est lebonyolításának. A rendezvényt Mucsi András Békés Megye Képviselő Testületének társadalmi megbízatású alelnöke nyitotta meg. Megnyitó beszédében elmondta, hogy a tizenkét évre visszatekintő hagyományos rendezvény, azért született meg, hogy a fogyatékkal élő emberekkel szemben támasztott előítéleteket félre téve közelebb hozza egymáshoz az „ép" és fogyatékos embereket.

nefest-mucsi-andras-alelnok-ur-megnyitja-a-rendezvenyt_20111201111224_88.JPG

Mucsi András Alelnök Úr megnyitja a rendezvényt

Az est folyamán, az intézmény lakói és Vésztő város amatőr művészei, művészcsoportjai együtt mutathatták be produkcióikat és szórakoztatták a közönséget. Az Est fellépői között voltak, a Kis Bálint Református Iskola Vésztői Néptáncért Egyesület Sárrét Néptánc Együttese, a Bartók Béla Nevelési Központ pedagógusaiból álló Repülj velem! Színjátszó Társulat, a vésztői mazsorettes szülők, Festő Ferencné, Peres Vivien, Török Bernadett, valamint szervező intézményünk okányi, dévaványai és vésztői telephelyeinek kulturális csoportjai és a Nefelejcs Zenekar.

nefest-egyutt-a-szinpadon_20111201111224_5.JPG

Együtt a színpadon

A rendezvény produkciói közül mindenki számára kiemelkedő és szívet melengető előadás volt a vésztői Nefelejcs Otthon Szivárvány színjátszó csoportja és az otthon munkatársainak gyermekei által bemutatott közös színdarab.

nefest-nefelejcs-otthon-lakoi_20111201111224_87.JPG

A Nefelejcs Otthon lakói

nefest-rubin-lakootthon-kozos-produkcioja_20111201111224_6.JPG

A Rubin Lakóotthon közös produkciója


A rendezvényt színesítette még az otthon lakóinak kreatív munkáiból és a szociális foglalkoztatásban nevelt szobanövényekből berendezett kiállítás, amelyet minden érdeklődő megtekinthetett a Művelődési Központ aulájában.

A Nefelejcs Kulturális Est minden évben közelebb hozza az ellátottakat, dolgozókat, a településen élőket és érdeklődő nézőket egyaránt. A szereplők szívvel-lélekkel tették magas színvonalúvá, az ellátottak egyéni és közösségi értékeire alapozó kulturális rendezvényt, mely pozitív hatással volt ellátottakra, dolgozókra, családtagjaikra, a meghívott kedves vendégekre, a települések szemléletére, életére. Ellátottaink életében kitűnő lehetőség az önmegvalósításra, a hétköznapjaik színesebbé tételére, a kultúra megtartására. A kultúra, Józsa Péter szavait idézve: "Mindazon ismeretek, értékek, reflexek, viselkedési modellek és sémák, szokások és hiedelmek összessége, melyeket az egyén az őt felnevelő közegben, a szocializáció során részint megfigyelhető, részint észrevétlen módon elsajátít."

 

nefest-a-rendezveny-zarokepe_20111201111224_13.JPG

A rendezvény zárása

 

 

Forrás: Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum, Maczik Éva Anna igazgató, Szabó Tímea mentálhigiénés csoportvezető, Szőke Andrea mentálhigiénés munkatárs. Feltöltő: Laurincz Éva irodavezető.

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: XII. Nefelejcs Kulturális Est