Békés megye hírek

XI. Betyár Napok

XI. Betyár Napok

Idén immár tizenegyedik alkalommal 2011. augusztus 20-21. között kerül megrendezésre a „Betyár Napok a Kondorosi Csárda mellett" elnevezésű rendezvénysorozat.

A település jelképének számító csárda helyén már a 18. század közepén is fogadó állt, sőt a pusztaság nyolc útjának kereszteződésében működő csárda már szerepelt az 1783-as katonai térképeken is.

9_20110812112446_17.jpg

A kétnapos program során bemutatkoznak a kondorosi és vendég néptánccsoportok

A csárda legendáját a hagyományőrzők a 19. század közepétől számítják, amikor előszeretettel látogatták a betyárok, akiknek a kacskaringós kémény és a titokzatos alagút többször is biztosított egérutat az őket üldöző hatóságok elől. A kondorosi csárda leghíresebb „vendége" Rózsa Sándor volt, aki a század második felében többször is megfordult Kondoroson. Az augusztus 20-án kezdődő kétnapos program során, a csárda mellett bemutatkoznak a kondorosi és vendég néptánccsoportok és pávakörök, valamint lovas- és csikós bemutatóra is sor kerül.

10_20110812112446_35.jpg

Az esték folyamán könnyűzenei koncertekkel szórakoztatják az érdeklődőket

A rendezvény részeként lesz közös pogácsaszaggatás, pálinka-, saláta-, savanyúság- és főzőverseny, és a vendégek megkóstolhatják a hagyományos ételeket is.

A fesztivál alkalmából eldőlhet az is, ki lesz idén az, aki a legjobban hasonlít Rózsa Sándorhoz, illetve megválasztásra kerül a "Betyárszépe" is. Az esték folyamán könnyűzenei koncertekkel szórakoztatják az érdeklődőket.

Forrás: Kondoros Nagyközség Önkormányzata

Feltöltötte: K. T.

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: XI. Betyár Napok