Békés megye hírek

Wenckheim termet avattak a grófi családdal

Wenckheim termet avattak a grófi családdal

Teremavató ünnepséget tartottak június 10-én a Harruckern János Közoktatási Intézmény gyulai központjában. A város legnagyobb, 260 személyes terme péntektől a Wenckheim nevet viseli. A rendkívüli eseményre elfogadta a meghívást Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnő és gróf Engelbert Wenckheim.

Eljött Simon István térségi tanácsnok, Doboz polgármestere. Megtisztelte jelenlétével az eseményt dr. Kovács József országgyűlési képviselő, s köszönthettük dr. Görgényi Ernőt, Gyula város polgármesterét, továbbá részt vett a megnyitón Balogh József, Szabadkígyós polgármestere. Díszvendégekként jelen volt gróf Csáky Hajnalka és gróf Csáky István. Kazinczy István, a Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza gyűjteményvezetője, a Wenckheim család avatott kutatója jelentősen hozzájárult ahhoz az impozáns kiállításhoz, ami a névadó ünnepséget kíséri, s június 30-ig tekinthető meg a látogatók számára. Természetesen nem hiányozhatott a Harruckern vezetője, Mikulán Róbert igazgató sem.

 Kazinczy Istvánné, Kazinczy István, gr. Csáky István, gr. Csáky Hajnalka, gr. Engelbert Wenckheim, gr. Jeanne Marie Wenckheim, Czégény Gyula, Mikulán Róbert, dr. Kovács József, dr. Görgényi Ernő

                    A Wenckheim terem avatóján számos díszvendég megjelent

 A méltató beszédek egyaránt kiemelték, hogy a Wenckheim-teremnek helyt adó TISZK épület helyén tavaly még egy romokban álló épületcsoport állott. Különösképp dr. Görgényi Ernő polgármester adott annak hangot: szinte hihetetlen, hogy néhány hónap alatt olyan fejlesztések történtek a gyulai Harruckernben, amelyek felérnek a városrész rekonstrukciójával is. Mikulán Róbert igazgató hangsúlyozta, a Harruckern jelenlegi állapota, a fejlesztések kizárólag közös összefogással és szívós munkával jöhettek létre. Az oktatási komplexum vezetője azt is elmondta: sokáig tanakodott azon az iskola stábja, melyik Wenckheimről nevezzék el a termet.

 

Végül a Wenckheim családot választották a névadónak, hiszen annyi remek személyiség élt eme nemesi família tagjai között. Osztotta Mikulán Róbert véleményét Kazinczy István, a Wenckheim család szenvedélyes kutatója. A gyűjteményvezető élvezetes előadásából például kiderült: Jókai Mór az Egy magyar nábob és Kárpáthy Zoltán regényeiben feltűnő Kárpáthy János házasságkötése utáni, „megjavult” alakját gróf Wenckheim József Antalról, míg a lovagias jellemű unokaöccséről, a később minszterelnökké lett báró Wenckheim Béláról Szentirmay Rudolfot formázta meg. A család tagjai az iskolaalapításban is jeleskedtek. Így létesült a megye első gimnáziuma Mezőberényben, 1802-ben.

 

Wenckheim Krisztina grófnő pedig 1892-ben tett alapítványt egy gyulai főgimnázium létesítésére. Ő egyébként híres volt jótékonykodásairól: a házasságkötése alkalmával, 1872-ben például százezer forintot adományozott a gyulai árvaház létesítésére. Többek között arról is hallhattunk, hogy a Körösök szabályozása terén úttörő szerepet fölvállaló báró Wenckheim József (mely munkát a főúri család tagjai folytattak) gróf Széchenyi Istvánt megelőzően szerzett érdemeket a magyar lótenyésztés helyreállítása és fejlesztése ügyében.

 

 A kutató előadását követően Gróf Engelbert Wenckheim lépett a mikrofonhoz: az Oettinger-, és a Pécsi Sörgyár tulajdonosa azért utazott Bécsből Gyulára, hogy részt vehessen az ünnepélyen. Gróf Engelbert Wenckheim elmondta: bár már törve beszéli a magyar nyelvet, a hazája mindig Magyarország, Békés megye és Doboz marad.

 

 

 

gróf Engelbert Wenckheim

 

Gróf Engelbert Wenckheim Bécsből érkezett az avatóra 

Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnő pedig azt emelte ki: azért költözött haza Dobozra Angliából, hogy az embereket szolgálhassa. A karizmatikus grófnő szerint sokkal büszkébb a család által épített templomokra és iskolákra, mint egykori kastélyaikra. A beszédek után Emődi Ildikó operaénekesnő és Gál Csaba zongoraművész csodás koncertje következett.

 

Gál Csaba, Emődi Ildikó

Emődi Ildikó és Gál Csaba remek koncertet adott

 

Az esemény fénypontjaként pedig a Wenckheim családdal együtt leplezték le a gyulai aulát díszítő Wenckheim-névtáblát, amit nagyszabású állófogadás következett.

 

forrás: Harruckern János Közoktatási Intézmény, B.J.

 

a Wenckheim terem felavatása