Békés megye hírek

Vésztő-Mágori kirándulással búcsúztatta a nyarat az egyesület

Vésztő-Mágori kirándulással búcsúztatta a nyarat az egyesület

Egyesületünk 2011. tavaszán pályázatot nyújtott be a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal Kulturális és Turisztikai pályázati kiírására. Sikerrel jártunk így az Önkormányzat segítségével több más programon való részvétel mellett (színház, bábszínház és múzeumlátogatás) lehetőséget kaptunk, hogy gondozottaink és kísérőik (összesen 18 fő) számára kirándulást szervezhessünk a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhelyre.

Az eseményt 2011. augusztus 29-ére szerveztük. Üzenetünkként azt tudnánk megfogalmazni, hogy minél szélesebb körben fogadják el az értelmi fogyatékos személyeket, csökkenjen kirekesztettségük.
A kirándulás reggelén nagy izgalommal vártuk a kisbuszt, amely 9.00 órakor indult Vésztő-Mágorra. Megérkezésünk után egy kis időre letelepedtünk a pihenő parkban, majd útra keltünk a természetvédelmi területen. Megnéztük a 6000 éves településnyomokat, leleteket.

1_20110906112432_22.jpg

Szent László lovas szobra előtt

Megtekintettük az állandó kiállítást, amely a domb történetét mutatja be, az újkőkortól a török hódoltság koráig. Ezután elsétáltunk a Csolt nemzetség Árpád-kori monostorának maradványaihoz, mely háromhajós bazilikával, szerzetesi cellákkal és kegyúri lakosztállyal is rendelkezett. Majd végigsétáltunk a Népi Írók Szoborparkján, amely a népi irodalmi mozgalom jelentős személyiségeinek állít méltó emléket. Kis pihenő után a kishídon keresztül eljutottunk a Pákásztanyára, amely a halászat és a gyűjtögetés ősi foglalkozásának állít emléket. Megnéztük a használati tárgyakat: edényeket, hálókat, vesszőtapogatót, varsát, valamint a sárhajót, amely egykoron nélkülözhetetlen szállító és közlekedő eszköz volt.

2_20110906112432_59.jpg

A Csolt nemzetiség Árpádkori monostorának maradványai

Ezek után a pihenőparkban megbeszéltük a látottakat. Szabadfoglalkozás keretén belül szabadtéri játékokat játszottunk, tollaslabdáztunk, fociztunk. Majd 14.00 órakor ismét buszra szálltunk és hazaindultunk.
Gondozottaink nagyon jól érezték magukat, hatalmas élményt jelentett számukra az esemény. Még másnap is élményeikről beszéltek, néhányan le is rajzolták azokat.
Forrás: "Fogjunk Össze" Közhasznú Egyesület

Feltöltötte: K. T.

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Vésztő-Mágori kirándulássa búcsúztatta a nyarat az egyesület