Békés megye hírek

Védekezni kell a parlagfű káros hatásai ellen

Védekezni kell a parlagfű káros hatásai ellen

„Védekezés az allergia ellen - hatékonyan a parlagfű ellen" címmel tartott sajtótájékoztatót Várfi András Gyomaendrőd polgármestere és Dr. Kovács József a Pándy Kálmán Kórház főigazgató-főorvosa Szeptember 15.-én a Békés Megyei Önkormányzat épületében. A tájékoztatón szó esett a parlagfű elterjedésének megelőzési módjairól, valamint arról is, hogy allergiás tünetek előfordulása esetén mi a teendő.

Pontos statisztikai adat nem nyerhető a parlagfű allergiások Békés megyei számáról, mivel több ellátási szakterületet érintenek az allergiás betegek tüneteinek kezelései. Tüdőgyógyászat, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat, szemészet orvosai találkoznak ilyen betegekkel, azonban az ellátásuk nincs „egy kézben".- mondta el Dr. Kovács József.

Várfi András Gyomaendrőd polgármestere és Dr. Kovács József a Pándy Kálmán Kórház főigazgató-főorvosa

Várfi András Gyomaendrőd polgármestere és

Dr. Kovács József a megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató-főorvosa

 

 

A TB támogatás megvonása illetve drasztikus csökkentése következtében a betegek nem kerülnek időben szakorvoshoz, s túlzásba vihetik a recept nélküli, úgynevezett „lohasztó" orrcseppek használatát. Ez paradox gyógyszerhatáshoz, a panaszok fokozódásához, hosszú távon a nyálkahártya sorvadásához vezethet.
Fül-orr-gégészeti vizsgálat nem nélkülözhető. Enélkül elnézhető a betegek mindennapjait megkeserítő orrpolyp. Ha nem kerül a beteg szakemberhez, a köhécselés hátterében megbújhat az asthma is, vázolta fel a helyzetet Dr. Kovács József.

 

A parlagfű mentesítés nagy társadalmi összefogást kíván, sokat tesznek ezért az ÁNTSZ és a Békés Megyei Önkormányzat szakemberei is, de a mindennapi emberek kötelessége is a közvetlen lakókörnyezetük gyomtalanítása, parlagfű mentesítése. A bírságolás elérheti az 5 millió Ft-os büntetést is, amennyiben a terület tulajdonosa nem kezeli a problémát, számolt be Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere.

A parlagfű

A parlagfű mentesítés nagy társadalmi összefogást kíván


A tájékoztatóból az is kiderült, hogy Békés megye 400 ezer lakosából közel 100 ezer fő szenved allergiás betegségekben, azonban ez a szám nem csak az allergiás betegekre vonatkozik.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat R.K.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Védekezni kell a parlagfű káros hatásai ellen