Békés megye hírek

Vágóhídi hulladékból és trágyából energia - biogázüzemet avattak Szarvason

Vágóhídi hulladékból és trágyából energia - biogázüzemet avattak Szarvason

Magyarország legnagyobb és legmodernebb biogázüzemét adták át szeptember 13-án Szarvason. A létesítményben javarészt vágóhídi hulladékből és szerves trágyából előállított energia egy 17 ezres város teljes energiaszükségletét képes lenne fedezni.

Szarvas teljes energetikai ellátását fedezni tudná az a biogázüzem, amit szeptember 13-án adtak át a 17 ezres város külterületén. A 4,17 megawatt teljesítésű üzem Magyarország legmodernebb és legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, és összesen 4,5 milliárd forintból valósult meg, ebből 500 millió mint uniós támogatás az Új Magyarország Fejlesztési Terven keresztül érkezett a beruházóhoz, azaz a müncheni székhelyű r.e. Bioenergie GmbH leányvállalatához, az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft-hez. Az alternatív energiaforrás felhasználására épülő üzem zöldmezős fejlesztésként a hároméves előkészítést követően bő egy év alatt épült meg.

kozonseg_2011091483744_65.jpg

Az energia előállításához a környékbeli vállalkozásoknál keletkezett sertéshígtrágyát (évente 31 ezer tonna), tejsavót és flotátum iszapot (26 ezer tonna), pulyka- és szarvasmarha-almostrágyát (22,5 ezer tonna), vágóhídi hulladékot (20 ezer tonna), cirkot (18 ezer tonna), szennyvíz-zsíriszapot és szennyvíziszapot (1,6 ezer tonna) használják fel, mindezt hígítóvízzel (16 ezer liter) keverve, ilyen módon évente 12,5 millió köbméter széndioxid-mentes biogázt hoznak létre. Ennek energiatartalma 70,6 millió kilowattóra évente; egy része villamos-, másik része hőenergiaként hasznosul, valamint keletkezik még belőle biotrágya is.

szalag_2011091483744_26.jpg

A biogázüzrm és létesítményei mellett a beruházás másik alapja az ezekkel 4,2 kilométeres gázvezetékkel összekötött trigenerációs kiserőmű, amit a nyersanyaggal is szolgáló Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt-nek a közeli telephelyén létesítettek - és ennél a cégnél, azaz Magyarország második legnagyobb szárnyasfeldolgozó vállalkozásánál hasznosítják a termelt energia több mint 80 százalékát, ezzel kiváltva körülbelül 1,5 millió köbméter földgáz szükségességét.

bejaras_2011091483743_97.jpg

A próbaüzem már augusztusban megkezdődött, 10-én termelték meg az első kilowattot itt, és amint Roland Schuler, az r.e. Bioenergie-t 100 százalékban tulajdonló BayWa AG igazgatósági tagja elmondta, év végére teljes kapacitással fognak működni. A hivatalos, közös üzemindító gombnyomással egybekötött avatáson köszöntőt mondott még Babák Mihály szarvasi polgármester, Klaus Ridel, a Német Nagykövetség követe, Ludwig Dinkloh, a beruházó cég ügyvezető igazgatója, Domokos László számvevőszéki elnök és Gémesi Zsolt zöldgazdaság-fejlesztési főosztályvezető is. A felszólalók valamennyien kitértek a biogázüzem környezetvédelmi szempontból nézett jelentőségére, hiszen ezzel az alternatív energia-előállítási eljárással évi 10 és fél ezer tonna szén-dioxidtól kímélik meg a Földet. A szalagátvágás és felszentelés után Kecskés József projektigazgató több csoportban vezette végig a megjelenteket az üzem fermentorai között, így ők saját szemmel, illetve saját orral járhattak utána, hogyan keletkezik a biogáz.

 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Vágóhídi hulladékból és trágyából energia - biogázüzemet avattak Szarvason