Békés megye hírek

Újabb siker született Békés megyei összefogással - Sajtóközlemény!

Újabb siker született Békés megyei összefogással - Sajtóközlemény!

A Békés Megyei Önkormányzat örömmel tájékoztat mindenkit, hogy a 2012. március 21-ei és március 23-ai civil elektori szavazás eredményeképpen az öt civil szakmai kollégium közül háromban sikerült Békés megyei civil képviselőt a döntéshozók közé választani.

Új nemzedékek jövőjéért kollégium: Herczegné Szabó Marianna


Többek között a nevelés, oktatás, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, egészség megőrzés, kábítószer megelőzés területén dönt pályázatokról.


Közösségi környezet kollégium: Gyebnár Ágnes


Többek között kultúra, közművélődés, hagyományápolás, informatika, felnőttképzés területén dönt pályázatokról.


Társadalmi felelősségvállalás kollégium: Gábriel Pálné


Többek között adományosztás, családsegítés, szociális tevékenység területén dönt pályázatokról.


A három, már bejutott jelölt mellett Nagy Gábor személyében lehet meg a negyedik Békés megyei elektor, a Társadalmi felelősségvállalás kollégiumában. Nagy Gábor jelenleg holtversenyben a harmadik helyen áll Morvay-Tóth Cecíliával. Közülük hivatalos sorsolás dönt órákon belül a bejutó személyéről.

 

Békés Megyei Önkormányzat

 

Hogyan járult hozzá ehhez a sikerhez a Békés Megyei Önkormányzat?


Előzmények:

A Parlament 2011. december 15-én elfogadta az új Civil Törvényt, majd a közelmúltban a Magyar Közlönyben megjelent a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendelete a Nemzeti Együttműködési Alapról. Az Alapban megjelölt 3,4 milliárd forint keretösszegre a jövőben csak azok a civil szervezetek pályázhatnak, akik az elektronikus rendszerben (EPER) regisztrálnak.


Az új rendszerbe jelentkezés és a pályázati döntéseket hozó öt szakmai kollégium döntéshozóinak megválasztására az elmúlt hetekben mozgósította a megyei civil szervezeteket a Békés Megyei Önkormányzat.


- Egy hónapja a megyei önkormányzat meghívására 250 civil szervezetnek tartott tájékoztatót Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, nemzeti és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. A Békés Megyei Önkormányzat akkor nem csak szavakban ígért partnerséget és összefogást a megyei szervezeteknek.


- Az önkormányzat központi e-mail címén fogadta a felmerülő kérdéseket és válaszolt rájuk.


- Külön civil irodát alakított ki, ahol szakmai segítséget nyújtott azoknak, akik nem tudtak regisztrálni az elektronikus nyilvántartási rendszerbe (EPER).


- Az ezt követő hetekben felgyorsultak az események, az önkormányzat minden megyei polgármester figyelmét felhívta arra, segítse a helyi civil szervezetek regisztrációját.

- Levélben és telefonon keresett meg mintegy 1500 civil szervezetet, hogy felhívja a figyelmüket a sorsukat befolyásoló elektori szavazás jelentőségére.


A Békés megyei civilek összefogásával sikerült elérni ezt a szép eredményt.Békéscsaba, 2012. március 24.