Békés megye hírek

Új Munkácsy festményt találtak?

Új Munkácsy festményt találtak?

Egy nemrég előkerült festmény tette izgalmassá Munkácsy Mihály születésének 167. évfordulóját. Az eddig titokban tartott portré Lang György asztalosmestert ábrázolja és nagy valószínűséggel Munkácsy Mihály egyik korai munkája.

Az ifjú Munkácsy Mihály még Lieb Mihályként Lang György békéscsabai asztalosmesternél töltötte inaséveit. A kép tulajdonosai a Lang család leszármazottai, akikre szájhagyomány útján maradt a különös „örökség"; miszerint a portrét a mester alkotta.

Az asztalosmester keménysége, szigora azonban hozzájárult ahhoz, hogy az ifjú Munkácsy példátlan szorgalomra, tenni akarásra, elhivatottságra tegyen szert.

A festmény romantikus mű, korai Munkácsy-kép, amely minden bizonnyal még a mester ügyetlenebb, kezdő korszakából való. Kihúzott derékkal álló, a kor divatja szerint öltözött polgárembert ábrázol pajeszával, bajusszal, szigorú, vékony szájjal.

A különleges kép most 2 hónapig a Munkácsy Emlékház falán marad. Restaurálásra, eredete, alkotója kiderítésére és nem utolsó sorban a kíváncsi látogatókra vár.

 

Forrás: CsabaTV

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Új Munkácsy festményt találtak?