Békés megye hírek

Új helyen, korszerű körülmények között működik Orosházán a nevelési tanácsadó és pedagógiai szakszolgálat

Új helyen, korszerű körülmények között működik Orosházán a nevelési tanácsadó és pedagógiai szakszolgálat

A megyei fenntartású, mezőkovácsházi székhelyű Hunyadi János Közoktatási Intézmény orosházi feladat-ellátási helyen működő Nevelési Tanácsadója és Pedagógiai Szakszolgálata új környezetben, modern körülmények között kezdhette meg a 2010-2011-es tanévet.

Az orosházi kistérségben szolgáltatási feladatot ellátó intézményegység a nyáron új helyre költözött: 2010 júliusától Orosházán a Kossuth tér 1-4. szám alatt, a volt MEZGÉ kollégiumának első emeletén, korszerűen felújított egyéni fejlesztő és mozgásfejlesztő szobában, vizsgáló helyiségekben, ügyviteli irodában zajlik tovább a szakmai munka. Az új fejlesztőközpontot magában foglaló épületszárny felújítására a fenntartó megyei önkormányzat támogatásával, a Harruckern János Közoktatási Intézmény szakembereinek kivitelezésében került sor.

A kedvező tárgyi feltételek a minőségi munkát segítik
Esztétikus, jól felszerelt a mozgásterem

Kényelmesen kialakított váróban tölthetik a vizsgálaton, illetve fejlesztésben részvevő gyermekek, tanulók és szüleik a szükséges várakozási időt. Az egyéni fejlesztő helyiségekben a 0-3 éves korú, korai fejlesztés, gondozásban részesülő gyermekek számára speciális fejlesztő eszközök széles választéka segíti a szomatopedagógus, logopédus, gyógypedagógus munkáját. A korai fejlesztés, gondozásban részesülőkön túl a beilleszkedési, tanulási, magatartási (BTM) nehézséggel küzdő óvodás gyermekek, iskolás tanulók számára szakvéleményben előírt szenzoros integrációs terápia zajlik, (egyéni és csoportos formában) a minden szempontból jól felszerelt mozgásfejlesztő szobában. Korszerű informatikai eszközök, speciális szoftverek teszik lehetővé a változatosan felépített, hatékony habilitációs, rehabilitációs munkát az itt dolgozó szakemberek számára. A Nevelési Tanácsadó diagnosztikai munkájához különböző tesztek és vizsgáló eljárások állnak a szakemberek rendelkezésére.

A kedvező tárgyi feltételek a minőségi munkát segítik
A fejlesztő terem ideális feltételeket teremt a munkához

A Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai továbbra is utazó ellátás formájában, végzik Orosházán és a kistérséghez tartozó valamennyi településen – Békéssámsonon, Csanádapácán, Csorváson, Pusztaföldváron, Nagyszénáson, Tótkomlóson, Gádoroson – a logopédiai szakellátást, továbbá a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek, tanulók fejlesztőpedagógiai segítését.

A kedvező tárgyi feltételek a minőségi munkát segítik
Az iroda, a vizsgáló meghitt környezetet bizalmat kelt

A Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai igény szerint vesznek részt, illetve szerveznek szülői és egyéb szakmai fórumokat, ahol az érdeklődők bővebb információkat szerezhetek az intézmény által ellátott feladatokról. Biztosítják továbbá a személyes szakmai és egyéb jellegű konzultációk lehetőségét, amelyek keretén belül az érdeklődő szülők, többségi intézményekben dolgozó pedagógusok és más szakemberek tudnak a fejlesztést, diagnosztikát végző munkatársaktól érdeklődni a gyermekek, tanulók fejlesztési lehetőségeiről. Partnereink folyamatos igényfelmérését figyelembe véve szervezzük, bővítjük szakellátási profilunkat. Egyéb diszciplínák (neurológia, foniátria, pszichoátria, ontodontus, stb…) képviselőivel folyamatos szakmai kapcsolatban vagyunk.

A Hunyadi János Közoktatási Intézmény Nevelési Tanácsadója és Pedagógiai Szakszolgálatáról további bővebb tájékoztatást találnak a www.hunyadi-mkov.sulinet.hu weboldalon.

Forrás: Gulyás Edina, Hunyadi János Közoktatási Intézmény