Békés megye hírek

Turisztikai kerékpár úthálózat épül

Turisztikai kerékpár úthálózat épül
Több mint száz kilométer hosszú kerékpárút építési program megvalósítása kezdődik tavasszal, a Körösök Völgyében Magyarországon és Romániában.
Tavasszal egy 27,7 kilométer hosszú kerékpárút építése kezdődik 1,5 milliárd forintból EU támogatás segítségével, ami Békéscsaba belvárosából indul és Nagyszalonta belvárosáig tart. A szervezet február 22-én írja alá a szerződést a kivitelezővel, a programban részt vevő három békés megyei településsel, Békéscsabával, Dobozzal és Sarkaddal, román oldalon Nagyszalontával. A turisztikai célú beruházás több mint 1,4 milliárd forint EU támogatásban részesül a magyar-román programokra elkülönített brüsszeli keretből, az önerő öt százalék.

 

02-22-kerekpar-1_20120220104804_29.jpg

Kerékpár turizmus
„A fejlesztés célja Körösök-völgye természetes földrajzi térség aktív- és öko-turisztikai kínálatának összekapcsolása a térség termál turizmusával, önálló arculat kialakítása a Tisza-tóhoz hasonlóan" - mondta Kovács Krisztián.
A kerékpárút építése tavasszal kezdődik, Békéscsabáról indul, Doboz községet érintve halad át Sarkadon, a határt Méhkeréknél lépi át és onnan vezet Nagyszalontára. A kivitelezési munkálatok 2012. októberben fejeződnek be. Az egyesület benyújtotta a kerékpárút második üteme építéséről szóló pályázatát, a dokumentum a döntéshozók jóváhagyására vár. A második ütem keretében új útszakaszok épülnek a magyar oldalon, Romániában Nagyszalontától folytatódik az építés Madarász településig, a kerékpárút hossza összesen 14,67 kilométer lesz, a beruházás tervezett költsége meghaladja a hétszáz millió forintot.
Egy új, 72 kilométer hosszú kerékpárút építése is szerepel az egyesület tervei között, elkezdődött az útvonal műszaki tervezése, százmillió forint EU támogatásból. A projektben öt békés megyei és három romániai település vesz részt. A kerékpárút Köröstarcsánál a Kettős Körös töltéstől indul, a nyomvonal Mezőberény, Békés, Doboz és Békéscsaba töltésein keresztül halad és Gyulát elhagyva tér át az út a Fekete Körös töltésére, Nagyzerind, Miske és Simonyifalva irányában.

 

További információ www.turizmus.com vagy a www.mti.hu oldalon.
Forrás: turizmus.com, MTI, Tourinform - Békés megye, Thermál Consulting Kft.
Szóljon hozzá a fórumon!: Turisztikai kerékpár úthálózat épül a Körösök Völgyében