Békés megye hírek

Tudományos ülés a Látás Világnapja alkalmából

Tudományos ülés a Látás Világnapja alkalmából
A Látás Világnapja (október második csütörtöke) előzetes rendezvényének szánta a Pándy Kálmán Kórház Szemészeti Osztálya „A szemészet aktuális kérdései" című továbbképző tanfolyamát.
Az elmúlt hét szerdán került sor a nagy érdeklődést kiváltó előadásokra. A megye összes szemorvosa megtisztelte az előadókat, de sok szemészeti és egyéb szakdolgozó is eljött, hogy bővítse ismereteit a szemészet aktuális kérdéseiben. Összesen mintegy 40 orvos és 140 szakdolgozó vett részt a rendezvényen, amelyet 8 pontra akkreditáltak.

A szemészeti elektrofiziológia korszerű elméleti és gyakorlati lehetőségeit prof. Janáky Márta, ill. Pálffy Andrea ismertette. Bódis Ilona főorvos az egyre terjedő szabadidős búvárok alkalmasságát, lehetséges szemészeti problémáit taglalta, saját, víz alatti fotóival dokumentálva ezt a szép sportot. Kárpáti Mónika adjunktus a kórház által 2.5 éve beszerzett funduskamerával készített felvételeiből megtudhatta a hallgatóság, hogy mit is láthat a szemorvos, ha a páciens szemébe néz, felölelve a szemfenéki tüneteket okozó kórképeket. Sallai Ágnes főorvos egy fogamzásgátlót szedő, szemorvoshoz forduló fiatal nőbeteg súlyos hypertoniáját és a retinopathia gyógyulását mutatta be, felhívva a figyelmet, ezen mellékhatás lehetőségére. Soproni Mária főorvosnő az idén január óta kórházunkban is bevezetett egynapos szürkehályogműtétekkel kapcsolatos szervezési, adminisztratív feladatokról és tapasztalatokról számolt be. Virágos Kis Katalin adjunktus elemezte annak a 33 (tíz év folyamán szemészeti kezelésben részesült) koraszülöttnek az adatait, gondozási leleteit: akiket a gyulai PIC-ben ápoltak, az időben kiszűrt cryo- vagy lézerkezeltek közt 10 év múlva nincs vak gyermek!
Végül az osztályvezető főorvos, Pelle Zsuzsanna szakfelügyelő egész Békés megye szürkehályogműtéteinek jelenlegi helyzetét foglalta össze: nagyon sok az idős, későn orvoshoz forduló beteg az országos átlaghoz képest, de az egynapos rendszerrel növekvő műtétszám lassan rövidíti a várólistákat mindhárom Békés megyei városban.


Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház - dr. Pelle Zsuzsanna Ph.D osztályvezető főorvos, c. egyetemi docens

Látás Világnapja

Vendégelőadók: prof Janáky Márta, Pálffy Andrea

továbbképzés

A hallgatóság: kollegák, szakdolgozók

szemészeti szakdolgozók

Szakdolgozók regisztrációja


Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Tudományos ülés a Látás Világnapja alkalmából