Békés megye hírek

Tudásház - a XXI. század kihívása!

Egy új korszak veszi kezdetét a TUDÁSHÁZ megteremtésével Békés megyében.
A Tudásház a XXI. század új kihívásaira válaszolva egy olyan tudásbázis kialakítását teszi lehetővé, mely a modern technika segítségével bármikor bárki számára hozzáférhető információkat közvetít.

Modern technika segíti a munkát

A TUDÁSHÁZ bárki számára hozzáférhető információkat közvetít


Ezzel a korszerű kommunikációs és információs technológiákra építve lehetővé válik a tudásforrások összekapcsolása, a digitalizálás és az adatbázis kezelés révén a helyi értékek korszerű feldolgozása, tárolása, valamint a különböző inkubációs szolgáltatások betelepítése, a tudásvagyon hatékony, gyors közvetítésének biztosítása.

Úgy gondolom, hogy a Békés Megyei Önkormányzat jól döntött, hogy a kormány elutasítása ellenére is létrehozza a XXI. századi Tudásházat, hiszen a tudáshoz való hozzáférés esélyét mindenkinek biztosítani kell - mondta el Domokos László, a Békés Megyei Önkorményzat elnöke a Tudásház avatásán.

1Egy új korszak veszi kezdetét a TUDÁSHÁZ megteremtésével Békés megyében

Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke TUDÁSHÁZ-at nyitott megA mintegy negyedszázada épült, akkor a vidék egyik legkorszerűbb könyvtárának számító Békés Megyei Könyvtár és Humán Szolgáltató Centrum épületegyüttese mára olyan állapotba került, hogy teljes körű felújítása, korszerűsítése az új funkcióknak megfelelő belső átrendezése elkerülhetetlen.

Már a megnyitón is sokan voltak jelen

A TUDÁSHÁZ mindenki előtt nyitva áll


A Békés Megyei Könyvtár és Humán Szolgáltató Centrum mintegy 4500 m2-es alapterületű épületegyüttesben található. A kötelező könyvtári funkciók korszerű eszközökkel történő, magas szintű ellátása mellett alkalmas teret biztosíthat olyan kapcsolódó tevékenységek befogadására, amelyek jól illeszkednek az eredeti könyvtári funkcióhoz. Emeletráépítéssel további 1200 m2 alakítható ki, így az épület 5700 m2 funkcionális területtel fog rendelkezni.
A kötelező könyvtári és humán szolgáltatási feladatok ellátásához – számolva a korszerű technológia nyújtotta lehetőségekkel – 3000 m2 terület szükséges, így a fennmaradó 2700 m2 bruttó területből (leszámítva a közösségi és kiszolgáló tereket) mintegy 2050 m2 nettó terület a könyvtár funkciójához illeszkedő innovációs tudásközpont vállalkozások fogadását és az emeletráépítéssel további fejlesztések koncepcióját fogadta el Békés Megye Képviselő-testülete.


Színes látványterv a Békés megyei XXI. századi TUDÁSHÁZ-ról

A látványterv impozáns képet ad a megújult könyvtárrólAz épületben a bérbeadással hasznosítható területeket úgy kívánja az Önkormányzat kialakítani, hogy a szerkezetileg lehetséges, legnagyobb egybefüggő területek (35-181 m2) jöhessenek létre, alkalmazkodva a betelepülő vállalkozások igényeihez.
Ezeknek a területeknek a bérbeadására nyilvános eljárás keretében kerül sor, ahol az ajánlatok szerint egyedi szerződéskötésekre kerülhet sor, amelyek a Képviselő-testület jóváhagyásával válnak érvényessé.

A beruházás forrását a Békés Megyei Önkormányzat 2008. évi költségvetési rendeletében a kibocsátott kötvényből fejlesztési feladatokat finanszírozó céltartalék terhére legfeljebb 550 millió Ft összegben kívánja biztosítani.


Forrás: Békés Megyei ÖnkormányzatBékés Megyei Önkormányzat – MCOnet