Békés megye hírek

Továbbra is figyelik a régészek a szennyvízcsatorna-építés munkálatait - BMMI

Továbbra is figyelik a régészek a szennyvízcsatorna-építés munkálatait - BMMI

Az elmúlt hónapokban folytatódott a Békéscsabán folyó szennyvízcsatorna-építéssel összefüggő régészeti felügyelet. A Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának szakemberei az elmúlt hetekben is figyelemmel kísérték az építkezést, amely kapcsán több mint 50 helyszínt kell folyamatosan felügyelniük.

A munkálatok ebben az időszakban Békéscsabán, Mezőmegyeren és Fényesen érintettek ismert régészeti lelőhelyeket. Ezeken a szakaszokon kiemelten figyelik a szakemberek a munkálatokat.
Békéscsabán a Horánszky, a Fábry és a Székely utcában ismert régészeti lelőhelyet érintett a csatornázás. Lelet a munkálatok során nem került elő.
Fényesen, a Fényesi úton, két lelőhelyet is átmetszett a csatorna nyomvonala. Itt korábban őskori, avar kori, szarmata- és Árpád-kori leleteket találtak
Mezőmegyeren az Erdő soron és a Hold utcában találtak korábban régészeti leleteket, többek között szarmata telepre utaló nyomokat. A jelenlegi munkák folyamán itt egyelőre nem került elő lelet.
Gerlán az eddig ismert lelőhelyeken már befejeződött a munka, de a megfigyelést folytatni kell, hiszen bárhol előkerülhetnek régészeti jelenségek.
A munkák során, sok helyen, továbbra is sok gondot okoz a talajvíz magas szintje és a homok.

Régészeink minden csatornázási munkánál ott vannak

Régészeink minden csatornázási munkánál ott vannak

 

Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Medgyesi Pál régész
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Továbbra is figyelik a régészek a szennyvízcsatorna építés munkálatait - BMMI