Békés megye hírek

Testmozgás és a cukorbetegség

Testmozgás és a cukorbetegség
A cukorbetegség manapság népbetegségnek számít. Vannak kiegészítő terápiák a gyógyszeres kezelések mellett, amelyek közül a legeredményesebb a mozgás. A cukorbetegeknek fontos, hogy valamilyen mozgásformát válasszanak, mert ma már bizonyított, hogy a mozgásnak vércukor csökkentő hatása van.
A cukorbetegség manapság népbetegségnek számít. Vannak kiegészítő terápiák a gyógyszeres kezelések mellett, amelyek közül a legeredményesebb a mozgás. A cukorbetegeknek fontos, hogy valamilyen mozgásformát válasszanak, mert ma már bizonyított, hogy a mozgásnak vércukor csökkentő hatása van. Emellett a testsúlyt és a szövődmények kialakulását is csökkenti, mint például: magas vérnyomás, magas koleszterinszint.

A cukorbetegségnek két fő formáját különböztetünk meg:
1. IDDM (inzulin függő cukorbetegség)
Ez elsősorban fiatal korban kialakuló cukorbetegség. Ebben az esetben a hasnyálmirígy azon sejtjei érintettek, melyek az inzulint termelik. Ezek a sejtek nem vagy csak kis mértékben állítanak elő inzulint.
2. NIDDM (nem inzulinfüggő cukorbetegség)
Ez a forma elsősorban időskorban jelentkezik, ezért hívják időskori cukorbetegségnek is. Itt általában az inzulin receptorok érzékenysége vagy a száma csökken. A szervezetben lassabban hat az inzulin.

cukorbetegség

A mozgás kedvező hatással van a cukorbetegségre. Ezek a következők:
 • Csökkenti a vércukorszintet,
 • Növeli az inzulin receptorok érzékenységét,
 • Javítja a kondíciót,
 • Csökkenti az ér- és keringési szövődmények kialakulásának lehetőségét,
 • Optimalizálja a testsúlyt.
Mielőtt elkezdjük az edzést:
 • az orvos véleményét ki kell kérni,
 • oda kell figyelni a lábunkra (ne legyen túl szoros a cipő, sebes a lábunk),
 • ismernünk kell az alacsony vércukorszint tüneteit (sápadtság, szédülés, hideg veríték, szapora pulzus, gondolkodási zavar, agresszió, időérzékelési zavar), szükséges hogy legyen nálunk kis mennyiségű cukor vagy inzulin szükség esetére.

gyógytorna

Mozgás során fontos, hogy mindig megfelelő mennyiségű szénhidrátot juttassunk a szervezetbe, tudni kell milyen típusú inzulinnal kezelik, milyen erősségű az edzés, mert annak megfelelő mennyiségű inzulint kell beadni.
Az edzést mindig szakember felügyelete mellett végezzük; kb. 30-60 percig tartson, hosszú idő alatt lassan növekvő terhelés, hetente 3-5 alkalom legyen; az edzés olyan legyen, ami megemeli a pulzusunkat, de nem extrém mértékben. Az edzésen belül végzett erősítő edzések is kardio jellegűek legyenek, alacsony-közepes intenzitásúak, amikbe pihenőket iktassunk és közben folyamatosan pótoljuk a folyadékot.

Ellenjavallatok, amikor TILOS az edzés:

 • Súlyos szemszövődmények, szembevérzés;
 • súlyos veseelégtelenség;
 • súlyos szívelégtelenség;
 • orvosi ellenjavallat;
 • bármely betegség, amelyben a testmozgás ellenjavallt.

  diabetes

Diabeteses szem.
Életkorunknak és edzettségi állapotunknak megfelelően szinte bármilyen mozgásformát választhatunk. Például: úszás, gyaloglás, kocogás, aerobic, teremkerékpár, gyógytorna.
A mozgásnak mindig örömet és jó hangulatot kell okoznia. A rendszeres mozgás biztosítja az egészségesebb és hosszabb életet.Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház - Horváth Ilona gyógytornász

 

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Testmozgás és a cukorbetegség