Békés megye hírek

Tehetség ígéretek címmel nyílt kiállítás a Munkácsy Múzeumban

Tehetség ígéretek címmel nyílt kiállítás a Munkácsy Múzeumban

Tehetség ígéretek címmel a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola diákjainak Pátkai Ervin szobrászművész alkotásaira készített parafrázisaiból nyílt kiállítás október 26-án a Munkácsy Mihály Múzeumban.

A megyei múzeum és a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium hosszú idő óta nagyon jó szakmai kapcsolatokat ápol. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az oktatási intézmény művésztanárainak tavaszi, nagy sikerű kiállítását követően most egy újabb, Pátkai Ervin békéscsabai szobrászművész, az iskola egykori diákja tiszteletére rendezett tárlat fogadja a látogatókat. Az egy hónapon át nyitva tartó kiállításon ezúttal az intézmény tehetséges tanulói mutatkoznak be műveikkel a Munkácsy Múzeum falai között.

A megnyitón közreműködői: Ando György megyei múzeumigazgató-helyettes, Kolarovszki Zoltán, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium igazgatója, Bakay Péter evangélikus lelkész, valamint Völgyesi Attiláné, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese

 A megnyitó közreműködői: Ando György megyei múzeumigazgató-helyettes, Kolarovszki Zoltán, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium igazgatója, Bakay Péter evangélikus lelkész, valamint Völgyesi Attiláné, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese

Az eseményen jelen volt Pátkai Ervin testvére, Pátkai Róbert nyugalmazott evangélikus püspök is

 Az eseményen jelen volt Pátkai Ervin testvére, Pátkai Róbert nyugalmazott evangélikus püspök is

Pátkai Ervin szobrászművész (1937-1985) Békéscsabán született, és a Rózsa Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Az Iparművészeti Főiskolán Borsos Miklós tanítványa volt, de az 56-os forradalomban való részvétele miatt menekülnie kellett hazánkból. Franciaországban telepedett le, ahol Párizsban folytatta képzőművészeti tanulmányait.
1961-es elnyerte a II. Párizsi Biennálé díját, s neve kezdett egyre ismertebbé válni. 1966-ban a fiatal szobrászok díját nyerte el, és 1967-ben a grenoble-i téli olimpiai rendezői az olimpiai faluba rendeltek tőle díszkutat. A fiatal szobrászok 1969-es Szalonján már ő volt zsűritag, 1973-ban kitüntették a francia Művészeti és Irodalmi Rend tisztikeresztjével, és a Sorbonne is meghívta a szobrászat előadójának.
A francia kormány felkérésére a 70-es években munkacsoport vezetőként részt vett a nagyszabású városépítési munkákban, miközben köztéri szobrokra kapott és adhatott megrendelést. Pátkai Ervin kivételes tehetségével és szeretetre méltó egyéniségével beilleszkedett a párizsi művészvilágba, ahol az ottani magyar köröknek is kiemelkedő alakja volt egészen 1985-ben bekövetkezett tragikus haláláig.

A megnyitót ez alkalommal is nagy érdeklődés kísérte

A megnyitót ez alkalommal is nagy érdeklődés kísérte

A Tehetség ígéretek című kiállítást az érdeklődők november 30-ig tekinthetik meg a múzeum Munkácsy Galériájában.


Forrás és feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
CiTehetség ígéretek címmel nyílt kiállítás a Munkácsy Múzeumban