Békés megye hírek

Szívünk Napja 2011 - 1 világ 1 otthon 1 szív

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága 2000-ben csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, hogy minden év szeptember utolsó vasárnapján megrendezésre kerüljön a SZÍV VILÁGNAPJA hazánkban is.
Évtizedek óta a legjelentősebb vezető haláloki tényezőt a kardiovaszkuláris rendszer megbetegedései jelentik. Ezen belül a legtöbb áldozatot a verőerek elkeményedését jelentő ateroszklerózis (érelmeszesedés) szedi. A betegség a szervezetben bárhol kialakulhat: jelentkezhet a szívet ellátó koszorúerekben éppen úgy, mint az agyi verőerekben vagy az alsóvégtag artériáiban. A betegség kialakulásához és progressziójához vezető rizikótényezők jelentőségét a mindennapokban hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. A Szív Világnapja rendezvény pont arra szolgál, hogy minden résztvevőt meggyőzzünk a rendszeres, napi mozgás, a vérnyomás megfelelő kontrollálása, a helyes életvitel (étkezés, stresszkezelés) fontosságáról. Emiatt Gyula városa Dr. Katona András szakmai vezetésével már 2000-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Vérnyomásmérés, testtömeg-index mérés a szív és érrendszer egészségi állapotának feltérképezéséhez.

Az idei év jelmondata (",,Egy világ - egy otthon - egy szív") egyben utal a megelőzés sokoldalúságára, a család és az egyén szerepére és felelősségére. Ezen gondolat mentén a programjainkkal is szerettük volna ha a család minden tagja megtalálja a kedvére való programot, melynek köszönhetően a rendezvényen több, mint 80 fő vett részt. Míg a gyermekek az ügyességi feladatokat oldották meg, addig a felnőttek szűrővizsgálatokon, tanácsadáson vehettek részt. Délután kicsik és nagyok is megtapasztalhatták a mozgás örömét, hiszen a gyönyörű őszi idő remek lehetőséget adott egy kis közös tornára az udvaron.

testmozgás

Torna a napsütésben minden korosztálynak.Rendezvényünk létrejöttéért azonban a gyönyörű időn túl támogatóinknak is szeretnénk köszönetet mondani:

Rendezvényünk létrejöttéért azonban a gyönyörű időn túl támogatóinknak is szeretnénk köszönetet mondani:

· Magyar Nemzeti Szívalapítvány
· Pándy Kálmán Megyei Kórház
· Szent István Egyetem Egészségtudományi és Környezet-egészségügyi Intézete
· Regionális Wellness Egyesület
· Egészséges Város Közalapítvány Gyula
· Göndöcs Benedek Szakközépiskola és Szakképző Intézmény
· Kék Nefelejcs Cukrászda
· Helen Doron Early English
· Bols Café

Reméljük, hogy ez a fantasztikus összefogás nem csak a rendezvényünk sikeréhez, de Gyula város lakosságának egészségéhez is hozzájárult.

 

Pándy Kálmán Kórház

Dr.Katona András kardiológus (Pándy Kálmán Megyei Kórház II.sz. Belgyógyászati Osztály vezető főorvosa), dr.Beke Szilvia egészségnevelő (P.K.M.K.), dr.Fodor Lajos Ph.D. (P.K.M.K. Központi Laboratórium osztályvezető főorvosa).

szívünk napja

A rendezvény jelmondata "Egy világ - egy otthon - egy szív" is jelzi, hogy családokat vártak a szervezők.


Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház - dr. Beke Szilvia egészségnevelő

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Szívünk Napja 2011 - 1 világ 1 otthon 1 szív