Békés megye hírek

Szabadkígyós önkormányzatához kerülhet a Wenckheim-kastély

Szabadkígyós önkormányzatához kerülhet a Wenckheim-kastély
A szabadkígyósi Wenckheim-kastély vagyonkezelői joga a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonába kerülhet.
A döntés miatt így már nem lesz semmiféle akadálya - még örökségvédelmi sem - annak, hogy a kastély ismét Szabadkígyós önkormányzatának tulajdonába kerülhessen, akik az Új Széchenyi Tervhez benyújtott pályázattal felújíthatják és turisztikai látványossággá tehetik az épületet.

Varga László az MNV Zrt. Általános Vagyonelemek Igazgatóságának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az önkormányzat nagyjából egy-két hónap múltán kaphatja majd meg a vagyonkezelői jogokat, hiszen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő minden olyan kezdeményezést támogat, amelyek állami tulajdonban lévő ingatlanok felújítására vagy hasznosítására irányulnak és élénkíthetik az adott régió turisztikai, valamint gazdasági életét, de új munkalehetőségekkel is kecsegtetnek az környék lakóinak számára.

Szabadkígyós polgármestere egy az esettel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy már konkrét terveik vannak a felújítással kapcsolatban, amit követően a kétszintes, 1500 négyzetméternyi alapterületű kastély alsó termei visszakaphatják eredeti funkciójukat. A tervezetek szerint az emeleten szálláshelyek kerülnek majd kialakításra, míg a kastély főépülete körüli kiszolgáló építményekből konferenciatermet és gyógyászati központot kívánnak létesíteni.

02-17-szabadkigyosi-kastely-belso-kep_2012021692751_56.jpg

Meseszép területen fekszik a kastély


A kastély Ybl Miklós tervei alapján 1875 és 1882 között épült neoreneszánsz és eklektikus stílusban. A Magyarországon megtalálható kastélyok közül ez az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt épület, amelyet mintegy 25 hektáros park vesz körül, benne a kontinensen ritka fákkal és cserjékkel. Az épület 1945-től egészen tavaly nyárig egy iskolának adott otthont.

További információ a http://www.turizmusonline.hu oldalon.
Forrás: turizmusonline.hu, MTI, Tourinform - Békés megye, Thermál Consulting Kft.
Szóljon hozzá a fórumon!: Szabadkígyós önkormányzatához kerülhet a Wenckheim-kastély