Békés megye hírek

Somogyi-Tóth Dániel debreceni megbízatása ellenére továbbra is dolgozik a Békés megye zenei élet rangjáért

Somogyi-Tóth Dániel debreceni megbízatása ellenére továbbra is dolgozik a Békés megye zenei élet rangjáért

Somogyi-Tóth Dániel alig egy hónapja megnyerte a Debrecen városa által a Filharmonikus Zenekar és a Kodály Kórus igazgatói posztjára kiírt pályázatot. A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar azonban a jövőben is fontos szerepet játszik Somogyi-Tóth Dániel művészeti vezető-karmester életében. Azt mondja, szakmai és érzelmi szálak sem engedik, hogy elszakadjon az együttestől, amivel oly' sok nagysikerű koncertet adtak, s Prima-díjban is részesültek.

- Felmerült a kérdés sokunkban, mi lesz a Békés Megyei Szimfonikusokkal, ha Ön elmegy Debrecenbe...

- Tudom, tőlem is sokan kérdezték ezt, de mindig azt válaszoltam, hogy sosem fogom cserbenhagyni az együttest, ez a pályázat beadásakor sem volt kérdés, s a cívis város vezetése kinevezésemkor el is fogadta ezt. Békés megye zenei élete mindig is fontos lesz számomra, s szerintem debreceni munkámmal csak segíteni tudom az itteni szakmai közösséget - mondja Somogyi-Tóth Dániel.

 

 

 

- Miért érzi fontosnak ezt? Hiszen - gondolom - nem kevés teendője lesz majd Hajdú-Biharban...

- Valóban nem, de a válasz összetett. Szakmai, érzelmi, családi okok is vezérelnek, hogy maradjak is. Egyrészt nekem a Békés Megyei Szimfonikusok az első zenekarom. Minden karmester nagyon kötődik első együtteséhez, azt hiszem, élete végéig. Velem legalábbis biztos így lesz... 2007-ben jöttem ide, azt hiszem, az elmúlt majdnem 4 évben minőségi fejlődés történt - s ezt persze nem csupán én állítom. Rengeteg elismerő cikk jelent meg rólunk a szakmai sajtóban, dinamikusan nőtt a nézőszámunk, sok világklasszis szólistát kísértünk, DVD-kiadványaink készültek, s a színház zenekari árkát is újra benépesítettük... Sőt - s ez az egyik legnagyobb dolog -, 2010-ben háromszor is játszottuk a Carmina Buranát a repülőtér hangárjában, amit több ezer ember látott-hallott. Úgy gondolom, ha az ember munkája során elér valamit, bármi is történik, azon továbbra is rajta szeretné tartani a szemét, s a kezét is. Ráadásul a fél családom Békésből származik, nagymamám a mai napig Dévaványán él, nekem ez a második otthonom. S mind a szakmai, mind a civil életben jó barátságaim születtek itt az elmúlt esztendőkben, ezeket sem adom fel, s tudom, hogy a megye vezetői továbbra is számítanak a munkámra.

 

Somogyi-Tóth Dániel karnagy

 

 

- Mégis, hogy tervezi, hogy tudja kivitelezni, hogy egyszerre két karmesteri pálcát tartson a kezében?

- Azért elég lesz egy is... Egyrészt a két város alig több mint 100 kilométerre van egymástól, tehát a fizikai távolság sem jelenthet gondot. Másrészt, hogy egy közös példát említsek, a nagynevű zenepedagógus-karmester, Gulyás György is „átigazolt" Debrecenbe, ahol ő alapította meg a ma már nagynevű Kodály Kórust, de ezt követően is, élete végéig ő irányította a Békés-tarhosi Zenei Napokat. S erre gondoltam akkor is, amikor Békésen az idei rendezvény nyitókoncertjét dirigáltam néhány napja, majd éjszaka átautóztam Debrecenbe, ahol másnap jelentettük be, hogy Kodály Filharmóniára változik a zeneszerző özvegye engedélyével a Debreceni Filharmonikusok neve, s hogy ott is hasonló minőségi változást szeretnék elérni, ami itt már sikerült. Hozzáteszem, szerintem minden művésznek, zenésznek jót tesz, ha máshol is dolgozik. Az elmúlt években folyamatosan dirigáltam - nem könnyű próbaidőszakok mellett - a Budapesti Operettszínházban, de ebből Békésben nem sokat vettek észre, illetve a pozitívumokat biztosan érezték...

Külön öröm a számomra, és a gördülékeny további működés egyik biztosítéka, hogy az utóbbi hónapokban Uhrin Viktor koncertmester műhelymunkájának köszönhetően a vonóskar további jelentős fejlődésen ment keresztül. Jelenleg a vonósok kamarazenekari formációban már kiválóan, magas színvonalon tudnak karmester nélkül is játszani, ami igazán jelentős előrelépés.

 

 

Somogyi-Tóth Dániel karnagy

 

- Ezek szerint a továbblépés fontossága minden művészben ott van?

- Azt hiszem, a többségünkben igen. Mindig is az volt a tervem, hogy amíg jelentős szakmai fejlődésen nem mennek keresztül a Békés Megyei Szimfonikusok, addig alapvetően csak én dirigálom őket. De mára - a korábban elmondottak alapján is - úgy vélem, olyan szintre jutott a zenekar, hogy nyugodtan hívhatunk kiváló vendégkarmestereket, sőt, a muzsikusoknak is kifejezetten jót tesz, ha mással dolgozhatnak. Ráadásul, ha én az ország második legnagyobb városának zenei életét irányítom, akkor még több szakembert ismerek meg, s alakítok ki velük jó kapcsolatot, akik mind Debrecenben, mind Békéscsabán muzsikálhatnak, s ezáltal emelhetik a helyi zenei élet rangját. Nem tagadom, boldog vagyok, hogy Hajdú-Biharban is nagy kihívások előtt állok, hasonló az izgalom most bennem, mint 2007-ben volt, amikor ide kerültem, s a legjobb szakmai tudásom, részben az itt tapasztaltak alapján járok majd el. De továbbra is nagyon fontos nekem Békés megye kulturális életének jövője, felelősséget érzek iránta, s ennem megfelelően fogok cselekedni mindenben.

 

 

 

 

A. SZ.

 

Forrás:Békés Megyei Szimfonikus Zenekar

-szkv-

 

 

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Somogyi-Tóth Dániel debreceni megbízatása ellenére továbbra is dolgozik a Békés megye zenei élet rangjáért