Békés megye hírek

Sokszínűség jellemzi a megye értéktárát - meglepetések a megszokottak mellett!

Sokszínűség jellemzi a megye értéktárát - meglepetések a megszokottak mellett!

Értékeink őrzése és ápolása minden Békés megyei ember érdeke. Békés megye településeinek értéktárában találkozhatunk a népi mesterségek, népszokások, természeti értékek, tájjellegű élelmiszerek mellett, a gyógyhatású hungarikumokkal, egyedi – magyar – megoldásokkal a sportban, az ősi hitvilággal és mondavilággal.

A települések közel fele megküldte már ötleteit, javaslatait a megyei önkormányzat részére, de a javaslatok folyamatosan érkeznek. A fenti ritkaságok száma tovább bővülhet, amikor összeáll a teljes megyei lista. Nemzeti értékeink között előfordul olyan, amely csak Békés megyében található, ezért fontos feladat, hogy minél szélesebb pontosabb legyen az értékek feltárása lajtromba vétele.

A csabai és a gyulai kolbász már hungarikum. Vajon mi lesz a következő?

Már csak a Hungarikum törvény végrehajtási rendeletére vár a Békés Megyei Önkormányzat, amely a megyei értéktár létrehozásáról rendelkezik, hogy a településekkel együtt partnerségben létrehozza az adatbázist, illetve elvégezze a kapcsolódó feladatokat. A cél, hogy ezek közül az értékek közül minél több elnyerhesse a Hungarikum minősítést, ezzel is erősítve Békés megye hírnevét.