Békés megye hírek

SM betegek világnapját tartottak meg Gyulán

A héten ünnepelték a sclerosis multiplexben szenvedő betegeket szerte az egész világban, így köztük Magyarországon, és Békéscsabán is. Csak az országban megközelítőleg 8-10 ezren küzdenek a gyógyíthatatlan, 1000 arcú betegségnek is nevezett kórral. A rendezvény végén piros-fehér lufikat engedtek el, melynek jelképes jelentése is volt.

Énekelnek és táncolnak a sclerosis multiplexes betegek a Gyulai vár előtt. Élvezik a nekik összeállított műsort, mindegyikük mosolyog és vidám. De nem mindig van ez így.

Ván Ágnes, az SMBOE elnöke ismertette a betegség jeleit, és velejáróit, valamint azt is, hogy miért olyan fontos felhívni rá a figyelmet.

A családoknak sokszor hosszú idő kell, hogy feldolgozzák és elfogadják azt, hogy beteg van a családban. Nem beszélve arról, hogy az ápolás, ellátás is egy teljes főt igényel.

 

A rendezvény fővédnöke a Békés Megyei Önkormányzat volt.

Müller Péter idézetével köszöntötte az egybegyűlteket Kónya István a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke. Beszédében kiemelte fontos, hogy az önkormányzat támogassa a civil szervezeteket, köztük az SM betegeket is.

A rendezvényen Gyula város polgármestere is részt vett, aki megható gondolatokkal köszöntötte a betegeket.

A rendezvény végén mindenkinek lufi került a kezébe, melynek szimbolikus jelentése van. A problémák, a folytonos küzdés, szenvedés elengedését jelentette. Így a betegek boldogan engedték fel lufijukat a magasba. 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: SM betegek világnapját tartottak meg Gyulán