Békés megye hírek

Sikeresek az új képzések Dévaványán - Tisza Kálmán

Sikeresek az új képzések Dévaványán - Tisza Kálmán
Jó félévet zártak az idei tanévben induló új képzések Dévaványán.
A hegesztő hiányszakma tanulói és oktatói aktívan részt vettek és vesznek saját környezetük, tanműhelyük kialakításában.

A mintegy negyedmillió forintos beruházás anyagi hátterét a szakmacsoport számára felajánlott szakképzési támogatások biztosították. A költségeken azonban jelentős összeget spórolhattunk meg azáltal, hogy minden munkát a szakmai gyakorlat keretében tanulóink és oktatóink végeztek: a vasipari jellegűeket a hegesztők, Kónya Mihály és Szabó László gyakorlati oktatók, az építőipariakat pedig festő-mázolóink Kónya András és Váradi Tibor oktatók segítségével.
Az új szakképzési törvény szellemében hegesztő képzésünk első szakképzési évfolyamát az alapok elsajátításával így e műhelyben töltik diákjaink, majd a környező (dévaványai, szeghalmi, gyomai) vállalkozóknál folytatják gyakorlataikat tanulószerződéses megállapodásokkal.
Hegesztőink mellett a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportban induló panziós, falusi vendéglátók is aktív félévet zártak. A gyakorlat színhelyéül szolgáló Túrér Vendégház téli forgalma természetszerűen elmarad a tavaszi-nyári-őszi mögött, de a diákok már most készülnek a szezonnyitásra. A tankonyha új felszerelése (mintegy kétszázezer forintos saját bevételből finanszírozott beszerzésekkel) lehetővé teszi, hogy az idei évtől vendégeink számára fél, vagy akár teljes panziós ellátást biztosítsunk.
Természetesen nem csupán az étkezés, hanem programajánlataink során is igyekszünk visszatérő vendégeink mellett új látogatókat is Dévaványára és környékére invitálni.
A panziósokon kívül a gimnazista utazás és turizmus tagozatos diákjaink is részt vettek az elmúlt hét folyamán a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteményben megrendezett témanapokon és emlékkonferencián. A témanapok keretében neves szakemberek előadásában ismerkedhettek meg a tanulók Dévaványa helytörténetével, néprajzával, népi és néptáncos hagyományaival. A névadó születésének 100. évfordulója alkalmából február 10-én rendezett emlékkonferencia Dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese által megnyitott vándorkiállítással indult. A főigazgató-helyettes asszony kiemelte annak fontosságát és jelentőségét, hogy a helyi civil szervezetek mellett fiatalok is szép számban jelentek meg a rendezvényen. A fiatalok a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény dévaványai oktatási egységének panziós és utazás&turizmus tagozatos tanulói voltak Szabó László Zoltán és Tóth Erika tanárok kíséretében.
Mind a témanapok programjai, mind a konferencián elhangzó előadások neves előadói, mint Dr. Andó György, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatóhelyettese, Dr. Habil. Örsi Julianna, társadalomkutató, Dr. Német Csaba, történész, Dr. Cs. Schwalm Edit, etnográfus a diákok számára élő, a tananyaghoz kapcsolódó, de nem tantermi keretek között megszerzett ismereteket közvetítettek.
Így tanulóink megismerkedhettek a szakma jelen és volt képviselőivel is választott szakirányukban, szakmájukban, s kamatoztathatják tudásukat majdani szakmai és érettségi vizsgáik során.

Tóth Erika, oktatási egység vezető