Békés megye hírek

Provokációkra is reagál a közművelődésről szóló kötet

Provokációkra is reagál a közművelődésről szóló kötet

Pódiumbeszélgetésen mutatták be A magyar közművelődésről című kötetet november 16-án Békéscsabán. A rendezvényen Németh János szerkesztő vitába szállt például azokkal a gyakran hallott vádakkal, amelyek szerint a 21. századi művelődési házak üresek lennének, funkcióikat vesztették volna.

A történeti és elméleti áttekintésen túl érvrendszert is adott a hazai szakma kezébe A magyar közművelődésről című kötet. A nyáron megjelent könyvet egyik szerkesztője, Németh János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztályának vezető főtanácsosa mutatta be november 16-án az IBSEN Házban, Békéscsabán. A szakember szerint a kiadvány ugyanis "borzasztó sok provokációt" tartalmaz, és benne a szakmájuk legitimitását gyakran megkérdőjelező szólamokra igyekeztek frappáns válaszokat adni. Beszélgetőpartnere, Dombi Ildikó, a házigazda IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodájának vezetője említette fel például Andreas Fogarasi 2007-es rövidfilmjeit a pusztuló, kiüresedő budapesti kultúrházakról, és a szerkesztő elmondta, a könyvben írtak cáfolják a funkciótlanná váló művelődési központokról szóló vádakkal szemben, valamint azokat a sűrűn hallott állításokat is, miszerint a művelődési házak hetvenes-nyolcvanas évekbeli felfutását követően a szakma máig túlontúl szocialista gyökerű maradt.

Németh János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztályának vezető főtanácsosa

 "A kiadvány borzasztó sok provokációt tartalmaz"

A könyv külföldi példákkal hívja fel rá a figyelmet, hogy a művelődési ház intézménye nem kizárólag Magyarországon létezik: más néven, kicsit más formában, de ez a közösségi művelődési forma az Egyesült Államoktól Japánon át Görögországig számos országban működik, és hogy a szakma mára hazánkban is nagykorúvá vált, vagyis lett tárgya, módszertana, szaknyelve. A szövegek hangsúlyozzák továbbá, közművelődés nem csupán a kultúrházakban folyik, és arra is kitérnek, hogy a közművelődés európai paradigmája az élethosszig tartó tanulás.

A közművelődésről című kötet bemutatója az IBSEN Házban

A könyv érvrendszert is ad a hazai szakma kezébe

A NEFMI-s vezető főtanácsos a szakmában eltöltött mintegy 40 éve alatt felhalmozódott anekdotákkal is színesítette a pódiumbeszélgetést, amelyet a közművelődési szakmában dolgozók alkotta közönség előtt tartottak, és amelyet Mucsi András, a Békés megyei közgyűlés társadalmi megbízatású alelnökének köszöntője vezetett fel. A békéscsabai rendezvény a magyar közművelődés helyzetét körüljáró országos programsorozat első állomása volt; portálunkon hamarosan interjút is olvashatnak Németh Jánossal.

 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Provokációkra is reagál a közművelődésről szóló kötet