Békés megye hírek

Pónik hátán száguld a Harruckern lovasa

Pónik hátán száguld a Harruckern lovasa

 

A Harruckern mezőhegyesi lótenyésztő diákja különleges lovassportnak hódol. A Puszta 2 pónis ügyességi számban a lovak hátára állva tart szédülete bemutatókat Makoviczki Zoltán.

 

-         Hogyan ismerkedett meg ezzel a különleges sporttal?

-         Szarvason, a Lovas Világtalálkozón láttam először Puszta 2 bemutatót, 2005-ben. Azonnal beleszerettem ebbe a különleges sportágba. Otthon édesapám tartott egy pónit, felkapaszkodtam a hátára, hogy meddig bírok rajtuk állni. Elég jól sikerült.

-         Kitől tanulta a póni vágtát?

-         Senkitől, teljesen egyedül jöttem rá a csínjára-bínjára. Annál is inkább, mert Békés megyében rajtam kívül senki sem űzi a Puszta 2 sportot. Hortobágyon nagyon divatos a hagyományőrző Puszta 2, de mindössze körülbelül tíz-tizenöt fiatalemberről tudok ebben a sportágban.

Makoviczki Zoltán, póni, Mezőhegyes, Harruckern

Makoviczki Zoltán a pónik hátán

-         Milyen speciális eszközök kellenek a Puszta 2-höz?

-         A hagyományőrző Békés megyei csikós viseletet hordom fellépésekkor: fehér bő gatya, fehér ing, fekete mellény volt akkoriban a legények viselete a megyében. Fontos továbbá a remek lószerszám is: a szivacs, amin megállok, továbbá a heveder és a hajtószár, amin tartom a kettes póni fogatot.

-         Mik a tervei, céljai a különleges sportágban?

-         Mint említettem: jelenleg két pónival gyakorlok és lépek fel: ők Panni és Baba, mindketten Börcsök Csaba mezőhegyesi lovas tulajdonai. Nagy vágyam, hogy egyszer kipróbáljam a Puszta 12 változatot is, amikor egyszerre 12 ló van a sportoló alatt. Bízom benne, hogy a pónik után nagyobb termetű lovak hátán is megállom a helyem. Legközelebb szilveszterkor tartok Mezőhegyesen bemutatót, majd május 1-én Orosházán lépek fel. S mivel ebben a tanévben végzek a Harruckernben, szeretnék büszkeséget szerezni az iskolámnak.

 

Forrás: Harruckern János Közoktatási Intézmény, B.J.

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Pónik hátán száguld a Harruckern diákja