Békés megye hírek

Országszerte egyedülálló beléptetőrendszer a Harruckernben

Országszerte egyedülálló beléptetőrendszer a Harruckernben
Országszerte egyedülálló beléptetőrendszer kezdi meg működését januártól a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény mezőhegyesi oktatási egységében.

A speciális technika segítségével ellenőrizhetik a diákok érkezését és távozását. Az esetleges lopásoknak is elejét veszik, hiszen az is nyilvánvalóvá válik, ha illetéktelen személy akar a területre behatolni. A beléptetőrendszer üzembe helyezése és működtetése egyetlen forintjába sem kerül az intézménynek.


Töretlen a megújulás a mezőhegyesi Harruckern János Közoktatási Intézmény 2008-as csatlakozása óta. A mezőhegyesi iskola munkatársai és diákjai az elmúlt időszakban sem tétlenkedtek: ma adnak át egy új, 22 állásos gépkocsi-parkolót az intézmény előtt.  A parkoló területén korábban egy lényegében kihasználatlan terület állt.

Gyuri István oktatási-egység vezető ismertette: polgári összefogás révén jöhetett létre a parkoló. A Vasipari KTSZ vezetője, Jeszenka Zoltán komolyabb összeggel járult a munkálatokhoz. Debreczeni Ferenc, csanádpalotai vállalkozó rendkívüli kedvezménnyel biztosította és szállította a sódert. Három helyi képviselő: Csomós Zsuzsanna, Magyar Tibor és Tarkó Gábor pedig egyhavi tiszteletdíjukat ajánlották fel az építkezéshez. Ugyancsak támogatta a parkolót dr. Pál Viktor főorvos is.”

Mezőhegyes, Harruckern, parkoló

Mezőhegyesen a kőműves diákok építették a parkolót


Az érdemi munkálatokat novemberben kezdték meg a helyi kőműves diákok és szakoktatók: összesen száz tanuló dolgozott a 22 állásos parkolón: hordták a sódert, döngöltek, ráadásul a fűkövet is a Harruckern gyártotta. A parkolót a mezőhegyesi intézmény munkatársai használják a jövőben. Gyuri István szerint új szemlélet honol Mezőhegyesen, egyre több helyi döntéshozó támogatja a Harruckern vállalkozásait. A politikusok és üzletemberek ugyanis értékelik és támogatják a patinás iskola folyamatos fejlődését.


Ultramodernnek számít megye- és országszerte is az a portaszolgálat és beléptetőrendszer, amit január 3-ától működtetnek a mezőhegyesi Harruckernben. Januártól kezdve mindent kamerára rögzítenek, ami a kapuban történik. Mindenki névre szóló igazolványt kap, a be- és kilépőkről pedig fénykép készül. A rendszer meg tudja egymástól különböztetni a diákokat és a tanárokat is, sőt, arra is emlékszik, ki milyen színű kabátban érkezett és távozott. Az intelligens rendszer azt is tudja, melyik diáknak mikor van órája: ha a tanuló idő előtt lelépne, a számítógép azonnal értesíti a portaszolgálatot.

Mezőhegyes, Harruckern, parkoló


A Harruckern előtti parkoló helyi összefogással létesült


„Mindezzel elejét vesszük a lógásoknak, a lopásoknak. A hanyag diákokról pedig értesítjük a szülőket is.” – tette hozzá Mucsi Balázs. A helyettes azt is ismertette, a nem éppen olcsó szoftver semmibe sem kerül a Harruckernnek, mivel az egy éves tesztelést ingyen tette lehetővé egy vállalkozó. A mezőhegyesi vezetők meggyőződése, hogy az újítás a diákok érdekeit szolgálja. Ha a speciális rendszer beválik, akár a többi Harruckern iskolában is alkalmazni fogják.

Harruckern János Közoktatási Intézmény, B.J.