Békés megye hírek

Országos Melanoma Nap és ingyenes bőrrákszűrés

Országos Melanoma Nap és ingyenes bőrrákszűrés
2013. május 6-án Gyulán a Pándy Kálmán Kórház Bőr és Nemibeteggondozójában és onkodermatológiai szakrendelésén ingyenes bőrrákszűrés lesz.
A Magyar Bőrgyógyász Társulat Onkodermatológiai Szekciója a La Roche-Posay támogatásával, más európai országokhoz csatlakozva ismételten "Országos Melanoma Napot" szervez. A kezdeményezéshez Intézetünk is csatlakozott, így 2013. május 6-án Gyulán a Pándy Kálmán Kórház Bőr és Nemibeteggondozójában és onkodermatológiai szakrendelésén ingyenes bőrrákszűrés lesz.
A bőrdaganatok viszonylag egyszerűen felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható kórképek. A bőr rosszindulatú daganatos megbetegedései közül a legagresszívabb a bőr pigment-sejtjeiből kiinduló melanoma, melyet távoli áttétképzési hajlam jellemez. Gyakorisága az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben emelkedett. A megelőzés és az anyajegyek rendszeres ellenőrzése különösen fontos, mivel a betegség korai szakaszában(kis kiterjedésű elváltozás, amely nem éri el a bőr alsó rétegeit) jó eredménnyel kezelhető, míg késői felfedezés esetén a lehetőségek korlátozottabbak.
A megelőzés legfontosabb eszközei a szigorú fényvédelem, a bőr önvizsgálata és a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés.
A bőrrákszűrésre bejelentkezni az 526-526-os telefonszámon lehet, beutaló nem szükséges.

bőrrákszűrés

Forrás: Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház - dr. Péter Rózsa főorvos asszony - Bőr és Nemibeteggondozó