Békés megye hírek

Önkormányzati igenek az aradi vízátvezetésre

Önkormányzati igenek az aradi vízátvezetésre

Hatvanhárom Békés megyei, és négy további önkormányzat részvételével július 27-én megalakult az a tulajdonközösség, amelynek célja az ivóvízminőség javítása. Ennek keretében a magas arzéntartalmú itteni vizet a kiváló aradival javítanák fel az elvárt uniós minőségűre. A Békéscsabán a megyeházán tartott alakuló ülés után beruházási együttműködési szerződést is kötöttek a vízátvezetést végző céggel, aki pedig a megyei vízművekkel állapodott meg a később szükséges mennyiségű és minőségű víz átadásáról és átvételéről.

Három szerződés aláírásával július 27-én újabb lényeges lépéshez érkezett az aradi vízátvezetés ügye. Hatvanhét (köztük három Csongrád, és egy Hajdú-Bihar megyei) település részvételével, Orosháza gesztorságával először is megalakult a Békés Megyei Önkormányzatok Ivóvízminőség-javítási Célú Tulajdonközössége, hogy az értékhatárnál magasabb arzéntartalmú Békés megyei ivóvíz uniós előírások miatt mindenképpen szükséges javítását az itteninél sokkal jobb minőségű aradival hígítsák fel. Ehhez egy nagyjából 35 kilométernyi hosszú, az országhatártól Csanádapácáig tartó vezetéket, illetve a hozzá tartozó műtárgyakat kell kiépíteni, működtetni, melynek forrásait EU-s támogatásból biztosítanák - az ivővízminőség-javító program pályázati anyagait Magyarországnak ez év végéig kell továbbítania Brüsszel felé, ahol várhatóan 2012 elején döntés is születik a források odaítéléséről vagy oda nem ítéléséről.

Emil Cãlin Cãmãrãºan, gyulai román főkonzul

Sajtótájékoztatón ismertették az aradi vízátvezetés ügyének jelenlegi állását

A megvalósítás érdekében a nap második lépéseként a tulajdonközösség az Aqua Trans Mureº S.A-val kötött beruházási együttműködési szerződést. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Békés Megyei Vízművek Zrt. és az Aradi Vízmű Rt. tulajdonát képező, 50-50 százalékban magyar és román közös vállalat idén áprilisban éppen a vízátvezetés érdekében alakult meg. A Békés megyei települések önkormányzatai és az Aqua Trans Mureº július 27-én arról egyezett meg: ki-ki a maga területén (vagyis előbbiek hazánkban, utóbbi Romániában) a megadott határidőkre megépíti a beruházás ütemezett szakaszait. A két országbeli, elkészült szakaszok találkozásának végső céldátuma 2013. augusztus 31.

Zalai Mihály, Orosháza alpolgármestere

 Az alpolgármester a Békés Megyei Önkormányzatok Ivóvízminőség-javítási Célú Tulajdonközössége képviseletében írt alá

Mivel azonban az infrastruktúra önmagában még nem elég ahhoz, hogy ténylegesen víz is érkezzen a vezetékeken át, ezért egy harmadik szerződés aláírása sem maradhatott el ezen a szerdán: ebben az egyik fél, azaz az Aqua Trans Mureº garantálja, hogy a beruházás befejezését követően évi 8 millió köbméter meghatározott minőségű ivóvizet átad, míg a másik fél, a Békés megyei vízművek írásban rögzítette, hogy ennyi vizet átvesz.

Kurdi Viktor, a MAVÍZ elnöke és H. Kovács Judit, Békés Megye Képviselő-testületének alelnöke

Békés és Arad megyék is a vízátvezetés ügye mellett állnak

Utóbbi két szerződés ünnepélyes aláírására a sajtó jelenlétében került sor Békéscsabán a megyeházán, ahol dr. Csák Gyula, a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatója további részleteket ismertetett a projektről. Elmondta, a romániai beruházások értéke 1,8-2 milliárd forintnyi összegre tehetők, míg hogy a határtól a kevermesi, illetve a csanádapácai vízbázisig elérő vezeték kiépüljön, nagyjából 5 milliárd forint szükséges, az ivóvízminőség-javító program teljes költségei pedig körülbelül 35 milliárd forintra rúgnak.

Dr. Csák Gyula, a Békés Megyei Vízművek Zrt. és Bajó Arnold, az Aqua Trans Mureº S.A. vezérigazgatója

Az aláírás után szokás szerint nem pezsgővel, hanem egy-egy pohár vízzel koccintottak

Kiemelte továbbá, hogy amellett, hogy az aradi javítóvíz használata nemcsak egészségesebb a víztisztításnál, hiszen vegyi eljárás helyett természetes módon biztosítja a jó minőségű ivóvizet a lakosság számára, gazdaságosabb is: míg 1 köbméter víz tisztítása 150 forintba kerül, addig ugyanennyi víz átvezetése mai árszinten 60-65 forintba, ezt az összeget pedig tovább árnyalja, hogy 1:3 arányban keverik a Békés megyeihez az aradi H2O-t, vagyis 1 köbméter víz feljavítása kb. 20-25 forintba kerül. Az egész projekt megvalósításához nélkülözhetetlen magyar-román kormányközi megállapodásról pedig Csák Gyula úgy tájékoztatott: előreláthatólag még idén októberben ez a feltétel is teljesül.

 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Önkormányzati igenek az aradi vízátvezetésre