Békés megye hírek

Onkológiai gondozás a Pándy Kálmán Megyei Kórházban

Onkológiai gondozás a Pándy Kálmán Megyei Kórházban
A jövőben a Megyei Onkológiai Centrum szakrendelésein várjuk és a nemzetközileg elfogadott javaslatoknak megfelelően végezzük el az ellenőrző vizsgálatokat, s ha a betegség kiújulását észlelnénk, végezzük oki és tüneti kezelésüket.
A jövőben a Megyei Onkológiai Centrum szakrendelésein várjuk és a nemzetközileg elfogadott javaslatoknak megfelelően végezzük el az ellenőrző vizsgálatokat, s ha a betegség kiújulását észlelnénk, végezzük oki és tüneti kezelésüket. Azok viszont, akik nőgyógyászati panaszok, tünetek vagy a rendszeres, szűrési célú vizsgálatok miatt jártak a gondozóba, azok a nőgyógyászati szakrendelésen jelentkezzenek. (Természetesen, ha ott nőgyógyászati daganat kerül felfedezésre, akkor a betegeket az onkológiai szakrendelésre, onkoteam-re szükséges irányítani, hogy a megfelelő kivizsgálás után a lehető legjobb kezelést javasolhassuk számukra).
Ez így leírva nagyon egyszerűnek hangzik, de tudjuk, hogy a gyakorlat nem mindig követi pontosan az elveket. Ezért azt kérjük, hogy azok a betegek, akik eddig az onkológiai gondozóba jártak, s ellenőrző vizsgálatuk esedékessé válik, vagy esetleges panaszaik, tüneteik léptek fel, melyek vizsgálatát kérik, a Megyei Onkológiai Központ betegirányító pultjánál dolgozó onkológiai szakápolót keressék telefonon (+36-66-526-526-os telefonszám, 2533 mellék). Ő kérdéseket tesz majd fel, nem öncélú kíváncsiskodásból, hanem azért, hogy segítsen eldönteni: a betegnek onkológiai ellátásra, gondozásra van-e szüksége (s erre előjegyzést ad), vagy pedig a nőgyógyászati szakrendelések az illetékesek a továbbiakban. Remélem, s munkatársaim nevében is mondhatom, hogy reméljük: a betegek mihamarabb megtalálják az új ellátási rendszerben azt a munkahelyet, ahol a legtöbb segítséget kaphatják. Az onkológiai gondozás - mely a rosszindulatú folyamat felismerésétől kezdődik, s egyre ritkább, de rendszeres vizsgálatokkal évtizedekig eltarthat - nem szűnik meg, hanem a gondozóknak nevezett munkahelyekről a gondozást végző szakrendelésekre kerül át.

onkológiai gondozás

A betegirányító pultnál szakápolóink segítik betegeinket, akár személyesen, vagy telefonon is.

Eddig az onkológia nagy változásai, a gyógyszerek és a kezelési módszerek fejlődése, ezek hozzáférésének biztosítása, az erre specializálódott munka-csoportokkal működő onkológiai centrumok rendszerének kialakítása volt az elsődleges feladat. Most, hogy ezek - a hazai lehetőségeket figyelembe véve - megvalósulni látszanak, eljött annak az ideje, hogy a korábban elképzelhetetlenül hatásos, de egyben sokszor rendkívül költséges diagnosztikus és terápiás eszköztár ne egy-egy, a gondozóban dolgozó szakorvos véleménye, hanem többek egyesített tudása révén kerüljön alkalmazásra. Az onkológiai gondozók hosszú időn át a daganatos betegekkel foglalkozó egyedüli munkahelyek voltak, majd a mind jobban megerősödő onkológiai központok egyre több feladatukat vették át, s mostanra már „elfogyott" az a tevékenység, amit végezzenek. Köszönjük hát meg nekik, hogy sokáig és sokat tettek a daganatos betegekért, s reméljük, hogy betegeink mihamarabb megtalálják gondozásuk korszerű munkahelyeit, s a gondozók munkatársai az egészségügyben - talán kicsit más területen - továbbra is végzik majd áldozatos munkájukat.

A cikk hamarosan folytatódik! Látogassanak meg minket a későbbiekben is Kedves Olvasóink.


Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház - Klinikai Onkológia és Sugárterápiás Osztály - dr. Pikó Béla osztályvezető főorvos

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Onkológiai gondozás a Pándy Kálmán Megyei Kórházban