Békés megye hírek

Önálló programmal jelentkezett a Harruckern felnőttképzése Mezőkovácsházán

Önálló programmal jelentkezett a Harruckern felnőttképzése Mezőkovácsházán

 

Összefogott a Harruckern felnőttképzési intézménye és Mezőkovácsháza. A komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztése érdekében 2009 őszén, képzés foglalkoztatás hátrányos helyzetűeknek címmel pályázatot írtak ki a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. A mezőkovácsházi Kalocsa Róza Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság Tanulás a munka szolgálatában – mezőgazdasági felnőttképzési programok a Mezőkovácsházi kistérség hátrányos helyzetű lakosai számára címmel nyújtotta be felnőttképzési pályázatát.

 

 

A projekt 2010 februárjában indult, először tantermet alakítottak ki, s egy hozzá kapcsolódó információs irodát is létesítettek. A felújítás és eszközbeszerzés révén a Kalocsa Róza Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság munkatársai modern körülmények között állnak a felnőttképzési lehetőségek iránt érdeklődő ügyfelek rendelkezésére. A projekt részeként a térség fejlesztési stratégiájába illeszkedő, előzetes képzési szükséglet- és igényfelmérésen alapuló két mezőgazdasági felnőttképzési program valósul meg. Békés Megye Képviselő-testülete elkötelezett híve a mezőgazdasági termelők naprakész tudásának fejlesztésében. Így a Harruckern egyik célja, hogy a szakképzés mellett a felnőttképzés terén is segítse a leghátrányosabb kistérségek felzárkóztatását.

 

Mezőkovácsháza, Harruckern felnőttképzés

A program az Új Széchenyi-terv közreműködésével valósult meg

  A kistérség fejlődési lehetőségét a biogazdálkodásban, öko termesztésben, a kisebb feldolgozóüzemek működésében, és a piacra jutást elősegítő tevékenységekben látja a kistérség Mezőkovácsházán. Nagyon fontos a helyi lakosság, a termelők szemléletmódjának alakítása, a biogazdálkodás lehetőségeinek bemutatása számukra, valamint az összefogás jelentőségének hangsúlyozása – vélekedett Dr. Malatyinszki Szilárd, a Harruckern felnőttképzési vezetője. Mivel mezőgazdasági orientációjú térségről van szó, elsősorban ilyen típusú beruházásokra van szükség. A mezőgazdaság fejlesztését szolgálja közvetett módon az a fajta törekvés, mely a kistérségben élő, mezőgazdasággal foglalkozó emberek képzését, - továbbképzését célozza. Mindehhez hozzájárul két képzési program megvalósítása, 2011. októberében húsz személy Bionövény-termesztő, Bioállat-tartó és tenyésztő 2012. januárjában Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és –feldolgozó tanfolyamok indulnak a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény közreműködésével. A projekt célcsoportja a hátrányos helyzetűek köre, elsősorban alacsony iskolai végzettségűek, tartós munkanélküliek, elavult, nem piacképes képzettséggel rendelkezők részére. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az elnyert támogatás összege 40.387.011 Ft. F   Forrás: Harruckern János Közoktatási Intézmény, B. J