Békés megye hírek

Nyerges-tetőn felavatták Békés megye emlékoszlopát, a '',,székely Thermopülai csata'' 163. évfordulóján

Nyerges-tetőn felavatták Békés megye emlékoszlopát, a '',,székely Thermopülai csata'' 163. évfordulóján
Mintegy negyvenfős Békés megyei küldöttség vitte Békés megye emlékoszlopát 2012. augusztus 5-én, vasárnap Nyerges-tetőre, hogy ünnepélyesen elhelyezze az 1848-49-es szabadságharc „székely Thermopülai csatájának" emlékhelyén. Mellette Hargita és Kovászna testvérmegyék egy-egy címeres magyar zászlót és egy-egy megyecímeres zászlót vehettek át Farkas Zoltántól, a Békés Megyei Közgyűlés elnökétől.
Gerendás, Kevermes, Szarvas, Dévaványa, Szeghalom, Gyula, Újkígyós csak néhány azon települések közül, akik a Békés Megyei Közgyűlés mellett csatlakoztak a kiutazó megyei delegációhoz, mellettük azonban még számos település, így Békés, Nagyszénás, Csabacsűd, Kötegyán, Kardoskút, Köröstarcsa is a nemes kezdeményezés mellé állt. Szőke Sándor, kötegyáni fafaragó művész műve így megyei összefogásban valósulhatott meg.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédet mondott Nyerges-tetőn


Mint azt Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke Nyerges-tetőn elhangzott ünnepi beszédében is hangsúlyozta, magyarságunk, nyelvünk összeköt bennünket, bárhol is éljünk a világon, csakúgy, mint ahogy összeköt múltunk és emlékeink is. Majd hozzátette: „1849. augusztus elsejét a „székely Thermopülai csataként" szokták emlegetni. Leonidász király és 300 spártai katonája benne van a világ történelmi tudatában, a nyerges-tetői csatáról azonban még mi magyarok sem tudunk és emlékezünk meg kellőképpen. Nincs benne még a történelmi tananyagban sem.

Amikor tilos volt ünnepelni, a tömegsír fölé, a földbe apró kereszteket szúrtak az emberek, melyek ma is láthatóak


A spártai sírfeliratot mindenki emlékezetből fújja már az általános iskolákban. „Itt nyugszunk vándor, vidd hírül a spártaiaknak. Megcselekedtük, amit, megkövetelt a haza." De hogy itt kik és kik ellen harcoltak, alig néhányan tudják."

Összefogással valósult meg Békés megye emlékoszlopa


Az ünnepi megemlékezésen Borboly Csaba és Tamás Sándor, Hargita és Kovászna megyék elnökei átvették Békés megye ajándékát melyért cserébe Székelyföld zászlaját adományozták a Békés Megyei Közgyűlésnek. Tamás Sándor beszédében hangsúlyozta, Székelyföld azoké legyen, akik hisznek benne. Hargita megye és Háromszék együtt volt 1849-ben is, együtt van ma is, és együtt vannak velük a megkisebbített Magyar Hazából jött barátaik is.

Tamás Sándor, Kovászna megye elnöke üdvözölte Békés megyei barátaikat


A megemlékezés végén a delegációk is elhelyezték koszorúikat az emlékoszlopnál.

Nyerges-tető