Békés megye hírek

Nyári gyakorlat - FGYKI

Nyári gyakorlat - FGYKI
A Békés Megyei Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a szakképzés erősítését az általa fenntartott oktatási intézményekben. A Farkas Gyula Közoktatási Intézményben nagy múltja van a szakképzésnek, melyben elengedhetetlen a gyakorlat elsajátítása. A szakközépiskolás és a szakképzésben résztvevő diákok jelenleg is nyári gyakorlatukat végzik az intézményben illetve külső gyakorlati helyszínen.
A mezőgazdasági valamint a gépészeti szakmacsoportba tartozó 10-11 évfolyamos középiskolások 4-5 napos orientációs, alapozó gyakorlaton vesznek rész. A nyári gyakorlat ideje alatt állattartó telepen, kertészetben illetve a tangazdaságban, szemlélődnek, dolgoznak a fiatalok. Szűcs Katalin, a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Békési Oktatási Egységének gyakorlati oktatás vezetője elmondta, hogy a szakközépiskolások számára ez egy bevezető jellegű nyári gyakorlat, amelynek célja, hogy azok a diákok, akik a továbbiakban szakképzésben szeretnék folyatni tanulmányaikat, beleláthassanak a mezőgazdasági munkafolyamatokba és kedvet kapjanak majdan választott szakmához. A szakközépiskolásoktól eltérően hosszabb és komolyabb feladatokkal teli gyakorlatot kell teljesíteniük a szakképzésben résztvevő fiataloknak. A mezőgazdasági gépszerelő-gépjavító valamint gépésztechnikus tanulók gyakorlatuk egy részében a tangazdasági munkákban vesznek részt, jelenleg a betakarítási munkálatokban szorgoskodnak. Gyakorlatuk többi részében pedig külső gyakorlati helyeken ismerkednek az általuk választott szakma gyakorlati fogásaival. A szakképzésben résztevő bútorasztalosok, festők a gyakorlat ideje alatt bekapcsolódnak az intézményi felújítási, karbantartási munkákba, illetve egyéb megyei fenntartású intézmények (pl. otthonházak) felújítási munkáiban is részt vesznek. Az élelmiszer - és vegyi áru szakképzésben érintettek teljes gyakorlati idejüket, tanulószerződéssel külső helyszínen töltik.
A nyári gyakorlatot kötelező elvégezniük a fiataloknak, hiszen ez a feltétele annak, hogy a következő tanévet megkezdhessék. A tanulók a nyári gyakorlat idejére juttatást kapnak, amelynek mértékét jogszabály határozza meg.

Forrás: Veres Nikoletta
Feltöltő: Salamon Roland

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Nyári gyakorlat - FGYKI