Békés megye hírek

Nemzetközi sziniiskola találkozó a Harruckern Színitanházban

Nemzetközi sziniiskola találkozó a Harruckern Színitanházban


A Harruckern Színitanház szinte naponta szolgál újdonságokkal és hírekkel a színházművészet rajongói számára. Május 11-től 14-ig első alkalommal szervez a Színitanház nemzetközi találkozót színiiskolák számára. Azoknak pedig, akik elkötelezettséget éreznek, hogy hivatásos színházi táncosokká váljanak, új szakközépiskolát indítanak, profi táncpedagógusok irányításával.

Hatalmas feladatot vállalt magára a Színitanház- és a Harruckern vezetősége, hiszen májusban életre hívják a Színiiskolák I. Nemzetközi Találkozóját. Seregi Zoltán, a Színitanház vezetője ismertette: Kijevből, Újvidékről, a Pesti Magyar Akadémiáról, és a Harruckern Színitanházból is érkeznek ifjú művészek, akik workshopokon cserélhetik ki elméleti és gyakorlati tudásukat. Újvidékről ráadásul nem csak magyar-, hanem szerb művészek is érkeznek a helyi egyetem művészeti akadémiájáról. Az ifjú művészek számos előadást is bemutatnak az érdeklődők számára, hiszen a találkozóra nem csupán a szakmabelieket, hanem mindenkit szeretettel várnak. A békéscsabai Színitanház Zalán Tibor: Romokon emelkedő ragyogás című előadását mutatja be. A kijevi Nemzeti Karpenko-Karyl Színművészeti Egyetem Nina Sadur: Kisasszony című művével készül. Az újvidéki szerb színiakadémisták a Festmények - jelenetek című produkciót hozza. A magyar osztály Újvidékről a Görögök című előadást állítja színpadra, míg a Pesti Magyar Akadémia osztálya Tímár Péter: Csinibaba című komédiáját mutatja be.

 

Színitanház, workshop

A Színitanház művészei kicserélik tapasztalataikat

 

Júniusban ismét mérföldkőhöz érkezik a békéscsabai Színitanház.  Jövő hónapban indul ugyanis a Színitanház Táncművészeti Középiskolája, amelyre színházi táncos szakirányra lehet felvételizni, akár az általános iskola befejezése után. A 4+1 év tanulmányi idő során Darida Ildikó, Kerekes Judit és Bonczos Andrea táncpedagógusok foglalkoznak az elkötelezett fiatalokkal, a negyedik év végén kötelező az érettségi vizsga. A Művészeti Szakközépiskolába mindazokat a 14-18 éves fiúkat és lányokat várják színházi táncosnak, akik rendelkeznek némi tánctudással, amit szeretnének továbbfejleszteni.

 

 

Színitanház, művészeti szakközépiskola, tánc

A táncművészeti szakközépiskola felvételt hirdet

 

 

A klasszikus balett alapokra szerveződő oktatásban a színházi-, a néptáncnak és a modern táncnak is figyelmet szentelnek. A színházi táncos képzés helye az Ibsen Ház, a gyakorlati oktatást a Jókai Színházban tartják. A beiratkozás június 4-én, 9.00-től 14. óráig, vagy június 11-én, 9.00-14 óráig történik, az Ibsen Házban, Békéscsabán, az Andrássy út 3 szám alatt. S még egy hír a Színitanház berkeiből: május 10-én, kedden tartja záróvizsgáját a harmadéves színész évfolyam. Szeretettel várják az érdeklődőket a vizsgaelőadásra, 16.00 órai kezdettel. A nézők Zalán Tibor: Romokon emelkedő ragyogás című színdarabját tekinthetik meg a színész növendékektől.

 

 Forrás: Harruckern János Közoktatási Intézmény, B.J.

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Nemzetközi színiiskola találkozó a Harruckern Színitanházban