Békés megye hírek

Nemzeti és megyei jelképeinket adományozta Békés Megye Közgyűlése Vajdaság Tartományának

Nemzeti és megyei jelképeinket adományozta Békés Megye Közgyűlése Vajdaság Tartományának
A nemzeti összetartozást illetve Békés megye és Vajdaság Autonóm Tartomány között 2006 óta meglévő együttműködést megerősítendő, a Békés Megyei Közgyűlés egy címeres magyar zászlót és egy megyecímeres zászlót adományozott Vajdaságnak.
A Közgyűlési döntést Farkas Zoltán, Békés megye elnöke foganatosította, aki Szarvason, Ezüstszőlőben, a történelmi Magyarország közepén, a XV. Aratónap és Kárpát-medencei Nemzetiségi Találkozó pénteki napján adta át a két zászlót Valka Károlynak, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa elnökének.

Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyűlés elnöke megyecímeres zászlót ad át Valka Károlynak a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa elnökének. Fotó: Zentai Péter


A szarvasi Aratónap hosszú ideje kiemelt színtere a határon innen és a határ túloldalán élők összefogásának, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy minden évnek megvan a kiemelt meghívott vendége - az idei évben éppen Vajdaság, illetve annak öt települése Nagykikinda, Székelykeve, Szaján, Csóka és Muzslya lett a díszvendég. Körükben történt meg az ünnepélyes, és megható zászlóadományozás.

Díszhuszárok sorfala. Fotó: Zentai Péter


Mint azt Farkas Zoltán, Békés megye elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, Magyarország Alaptörvényének Nemzeti Hitvallása kimondja, hogy a magyar nemzet tagjai megőrzik az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzet szellemi és lelki egységét. Ápolják és megőrzik közös örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit. Beszéde végén kiemelte, hogy 2012. augusztus 5-én a Békés Megyei Önkormányzat emlékoszlopot állít a „székely Thermopülai csata" emlékére Nyergestetőn, ahol Hargita és Kovászna megyék elnökeinek is hasonló két zászlót adományoz Békés megye.

Valka Károly elnök meghatottan köszönte meg a gesztust. Fotó: Zentai Péter


Valka Károly elnök meghatottan köszönte meg az összetartozást és összefogást szimbolikusan is megerősítő ajándékot.

Szombaton az aratóké volt a főszerep az ünnepélyes megnyitó után. Fotó: Zentai Péter


Szombaton reggel a hagyományos aratóversennyel folytatódott az aratónap eseménysorozata, ahol Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke, Jakab István a MAGOSZ elnöke, a Parlament alelnöke, Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Babák Mihály Szarvas város polgármestere és Závoda Ferenc főszervező mondtak ünnepi köszöntőket.

Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke


Az aratás mellett főzőverseny, majd este aratóbál várta a kilátogatókat.

Babák Mihály Szarvas város polgármestere megtöri az új kenyeret. Fotó: Zentai Péter