Békés megye hírek

Negyedik olimpiájára készül a diszkoszvető Máté Gábor

Negyedik olimpiájára készül a diszkoszvető Máté Gábor

Az olimpiai játékok talán egyik legrégebbi versenyében, a diszkoszvetésben (a Müron által a Kr. e. 5. században megmintázott szobron látható mozdulat a mai napig jellemző a dobóatlétákra) jeleskedik Békés megye háromszoros olimpikonja, aki természetesen negyedszer is ott szeretne lenni az ötkarikás játékokon. Máté Gábor - tehetségét a békéscsabai atlétika egyik legendás edzője, Czemann Ferenc fedezte fel - ma már feleségével és kislányával az Amerikai Egyesült Államokban él. Ettől függetlenül folyamatosan részt vesz európai versenyeken, a magyar bajnokságokon, hiszen továbbra is az édesapja által alapított Csabai Atléták Sportegyesület igazolt versenyzője. Az olimpiai kvalifikáció megszerzésében a Békés Megyei Önkormányzat által anyagilag is segített Máté Gáborral éppen a megyeházán, támogatási szerződése aláírása után beszélgettünk.

- Egy napja érkeztél haza egy csehországi versenyről. Milyen eredményt értél el?

- Hatvan méter alatt maradt a legnagyobb dobásom. Még szezon eleji a formám.

- Javában zajlik a versenyszezon, szinte minden napra jut egy nemzetközi viadal, s te még szezon eleji formában vagy?

- Még egy hónapom van a világbajnoki szint teljesítésére. Most ez a legfontosabb, utána jön majd az olimpiai kvalifikáció. A felkészülésemet Londonra hegyezem ki, az utolsó olimpiámon szeretnék igazán jól szerepelni.

Máté Gábor dobóatléta

"A felkészülésemet Londonra hegyezem ki"

- Az utolsó olimpiád? Amikor tizenkét éve Sydney-re készültél, arról beszélgettünk, harminc év fölött ér a csúcsra egy dobóatléta. Jó régen volt, de ma még mindig csak harminckét éves vagy...

- Valóban, akkor én voltam a mezőnyben a második legfiatalabb... Most sem vagyok idős ehhez a sportághoz, de a karrierje vége felé minden versenyzőnek arra is kell gondolnia, mi ad majd biztos egzisztenciát a későbbiekben. Ha erre nem gondolnék, akkor öncélú lenne az egész. Családom van, amelyért felelősséggel tartozom. Fizikálisan biztos lenne bennem még egy olimpia, de anyagilag ezt már nem tudom vállalni. Jelenleg nem dolgozom, tisztán csak a felkészüléssel foglalkozom, hogy minél jobb eredményre legyek képes. Édesanyám teljes mellszélességgel mellettem áll, édesapám már régóta nincs velünk. Lényegében ebben a helyzetben azokból a támogatásokból versenyzek és készülők, mint amilyen a Békés Megyei Önkormányzat által nyújtott szponzoráció. Sok ilyen támogatásra lenne szükség, de látva a válságot úgy gondolom, hogy az ilyen segítségből a későbbiekben egyre kevesebb lesz. Pont ezért emelem meg a kalapom a békéscsabai és a Békés megyei dotáció előtt. Ezek a támogatások sokat segítenek abban, hogy kiharcoljam a londoni indulási jogot.

Máté Gábor dobóatléta

 A diszkosszal

Malatyinszki András

 

Feltöltötte: G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Negyedik olimpiájára készül a diszkoszvető Máté Gábor