Békés megye hírek

Műszer adomány a Gyermekosztályon

Műszer adomány a Gyermekosztályon
Orvosi műszereket vásárolt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány a Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztálya részére, amit 2011. szeptember 16-án adtak át.
A rendezvényen dr. Sípos Péter a Gyermekosztály vezető főorvosa köszöntötte a megjelenteket, valamint röviden bemutatta a Gyermekosztályt.
Dr. Kövesdi József orvos igazgató köszönetét fejezte ki a Daganatos Gyermekekért Alapítvány képviselőjének, Lakatos Balázsnak, hisz az Alapítvány az adománnyal sokat segített az osztályon, a beteg gyermekeken.
Dr. Sipos Péter osztályvezető főorvos elmondta, hogy az egészségügy jelenlegi helyzetében az osztály műszerezettsége közel sem lenne olyan magas színvonalú, ha nem lennének adakozó emberek, civil szervezetek, cégek. A műszerek, berendezések egy részét pályázatból, lakossági gyűjtésből vagy alapítványi támogatásból szerzik be.

Daganatos gyermekek

A Pándy Kálmán Megyei Kórház részéről dr. Sípos Péter a Gyermekosztály vezető főorvosa, Dr. Kövesdi József orvos igazgató,és Lakatos Balázs a Daganatos Gyermekekért Alapítvány képviselője.

Az Alapítvány révén most 1db prefúziós, 2 db volumetrikus infúziós pumpához, 2 db vérnyomásmérős pulzoxyméterhez, valamint 5 db vérnyomásmérőhöz jutott a Gyermekosztály.

infúziós pumpa

Ezek az eszközök nélkülözhetetlenek a betegellátásban. Néhány gondolat az eszközökről:

A pulzoxyméter a pulzusszám mellett méri a vér oxigén-telítettségét, ha légzési vagy keringési zavar áll be, akkor ez az érték csökken és a készülék riaszt. Különösen hasznos ez a műszer a kora- és újszülött osztályokon, ahol a beteg gyermekek egy része légzészavarban szenved. Ma már alapvető eljárás, ha megszületik egy újszülött, azonnal pulzoxymétert helyeznek fel ezzel kiszűrik a már említett légzészavarokat, veleszületett szívfejlődési rendellenességeket. Későbbi életkorban pedig a kardiológia, pulmonológiai ellátásban indokolt a használata.

Az infúziós pumpa egy precíziós műszer, mely lehetővé teszi a rendkívül pontos folyadék- és gyógyszeradagolást. Az újszülött-intenzív osztályoknak, amiket perinatalis intenzív centrumként is ismernek, ma már alapvető felszereltségébe tartozik az infúziós pumpa. Egy-egy betegnél nem ritka, hogy 3-4 infúziós puma is működik egyidejűleg, hiszen az egyikben gyógyszer a, másikon parenterális táplálás folyhat, a harmadikon esetleg antibiotikumot szükséges adagolni.
Ennek tükrében elmondható, hogy egy osztályon az infúziós pumpákból sosem lehet elég mennyiséget beszerezni

A Daganatos Gyermekekért Alapítvány képviselője elmondta, hogy Alapítványuk főbb bevételi forrása a személyi jövedelem adó 1%-ának felajánlásából származik.
Céljuk a beteg gyermekek és családjuk támogatása, kutatásokban való részvétel, illetve orvosi műszerek finanszírozása, különös tekintettel az olyan esetekre, ahol daganatos gyermek életmentéséről van szó.

 


Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház

 


Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Műszer adomány a Gyermekosztályon