Békés megye hírek

Munkácsy szobor megkoszorúzása

Munkácsy szobor megkoszorúzása

Vasárnap volt 167 éve, hogy Munkácsy Mihály megszületett. A világhírű festőművész sok szempontból értékes ember, számunkra, békéscsabaiak számára elsősorban azért, mert múzeumunk az ő nevét viseli. Itt őrzik a világ legnagyobb Munkácsy ereklye gyűjteményét, ami személyes tárgyait, dokumentumait, fotográfiáját tartalmazza.

Borsos Miklós 1958-ban Munkácsy Mihályról készített szobrát koszorúzták meg múlt pénteken a megyeszékhelyi múzeum kertjében a megjelentek. A nemzetközi hírű, Magyarországon pedig a legismertebb művész születésnapjára emlékeztek. Az ünnepség sok szempontból fontos történés.

 

 

A múzeum épületét 1914-ben nyitották meg. Munkácsy 1900-ban meghalt, felesége halála után felesége unokahúga a végrendeleteknek megfelelően 1917-ben két nagy ládába csomagolta nagybátyja ereklyéit, és postára adta.

A két doboznyi becses érték így 1931-ben került a múzeumba, azóta büszkélkedik a békési megyeszékhely a Munkácsy hagyaték ezen részével, és azzal a tudattal, hogy egyetlen Munkácsy Múzeum létezik a világon, és az itt van, Békéscsabán.

A múzeumban őrzött több mint 450 darabos relikvia gyűjtemény mellett 14 Munkácsy kép látható Békéscsabán, ebből 9 a múzeum gyűjteményébe tartozik, a többi a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonát képezi.

 

Forrás: CsabaTV

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Munkácsy  szobor megkoszorúzása