Békés megye hírek

Munkácsy és Colpach

Munkácsy és Colpach
Új kiadványt mutattak be múlt pénteken a békés megyei Munkácsy Mihály Múzeumban. A Munkácsy és Colpach című könyv a világhírű festő kötődését mutatja be a luxemburgi nyaralóhelyhez. A dekoratív kiadvány kétféle kötésben kapható.

Munkácsy Mihály és Colpach kapcsolatáról külön kiadvány még nem jelent meg. Sz. Kürti Katalin pedig nagy tudója ennek a témának, és ő vetette fel valamikor 3 évvel ezelőtt az ötletét ennek a könyvnek.

 

 

Viszonylag keveset tudnak a múzeumlátogatók a festő luxemburgi kapcsolatáról, pedig Colpach második otthona volt 1873-tól haláláig. Nyári szállása, vagy ahogyan ő hívta, nyári kvártéja volt a kedvelt bírtok.

A könyv végigkíséri Munkácsy Párizsba kerülésétől kezdve a haláláig az életét, és colpach-i tartózkodását, valamint utóéletét egészen mostanáig. Több festmény is született az itt töltött idő alatt.

A bemutató résztvevői két könyvvel is megismerkedhettek, amik első látásra hasonlóak, mégis különbözőek voltak. A két kiadvány azonban tartalmában teljesen megegyezik, csak a borítók különböznek.

Nem ez az első, és nem is az utolsó, ami Munkácsy Mihállyal, életével és munkásságával foglalkozik. Tervezik megírni azt a történetet is, ami a Kis Jean című festmény megvásárlását meséli el mindenkinek.

 

Forrás: CsabaTV

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Munkácsy és Colpach