Békés megye hírek

Mozaikok a Békés megyei színészet történetéből a 19. század első feléből

Mozaikok a Békés megyei színészet történetéből a 19. század első feléből

A 19. század első felében is pezsgő színházi élet folyt a megyében. A legnagyobbak is játszottak itt, Petőfi Sándor és Orlay Petrich Soma 1842 őszén jártak Mezőberényben.

1820. március 18-án Abday Sándor társulata Kisfaludy Károly Kemény Simon című drámáját adta elő Gyulán. A címszerepet a társulat szabója, Bartha János alakította, aki a kézzel írott színlapon, mint Magyar János szerepel. Bartha később a Nemzeti Színház egyik legkiválóbb művésze lett.

1834. május 18-án Ballá debreceni színésztársasága mutatkozott be Gyulán. Előadásaikról a Honművész gyulai tudósítója így számolt be: „Szívelégedéssel mondhatom a gyulai elsőbb rendű nézők nevében, hogy tetszésünket ily jelesen kielégítő színésztársaság minket nem látogatott meg. Minek bizonyságát tapasztala is, midőn háromheti ittléte alatt, lehet mondani, mindig tömve volt a nézőhely, holott mutatványok (előadások) majd mindennap voltak." Kevésbé volt megelégedve a tudósító az 1836-ban itt járt Demjén-féle vándortársulattal készületlen voltuk miatt. Ez a társulat 1846 nyarán is járt Gyulán.

Orlai Petrich Soma (1822–1880)

Orlai Petrich Soma (1822–1880)

1842 őszén Demény társulata Mezőberényben játszott. Orlay Petrich Soma visszaemlékezése szerint a társulat Peleskei nótárius előadásán Petőfi Sándor Baczur Gazsit, Orlay pedig Zajtay Sándort alakította.

Forrás: Békés Megyei Levéltár