Békés megye hírek

Mezőgazdasági expóra várják a Békés, Arad és Bihar megyeieket

Mezőgazdasági expóra várják a Békés, Arad és Bihar megyeieket

Békés, Arad és Bihar megyei kiállítók részvételével a Békés Megyei Önkormányzat szeptember 17-én mezőgazdasági, élelmiszeripari kiállítást és üzletember-találkozót szervez Gyulán. A határ menti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok élénkítése érdekében életre hívott rendezvényen mintegy ötven standot állítanak fel.

A határ menti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok élénkítésének érdekében a Békés Megyei Önkormányzat szeptember 17-én mezőgazdasági expót rendez Gyulán, ahol Békés, Arad és Bihar megye gazdasági szereplői nemcsak tapasztalatot cserélhetnek, de erősíthetik a térségek közötti együttműködést is. A mezőgazdasági expó nem példa nélküli a megyei önkormányzat történetében, hiszen 2011. január 27-28-án már sikerrel szervezett meg egy nagyszabású ukrán-magyar találkozót, ugyancsak a fürdővárosban. Ezúttal pedig tehát a két, hasonló mezőgazdasági adottságokkal és gondokkal bíró szomszédos határmegyéből is várják a kiállítókat, akik - beleértve a Békés megyeieket is - mintegy ötven standon mutatkoznak be. A résztvevők négy, vagyis a tej- és tojástermelőknek és állattartóknak, a zöldség-gyümölcstermesztőknek, a gabonatermelőknek és a húsfeldolgozóknak szóló szekcióüléseken is megismerhetik egymás terveit, a közös munka lehetőségeit. Míg a menetrend a laikusok számára is érdekes lehet, akik termékbemutatókon, ételkóstoltatáson kóstolhatnak bele a három megye ízeibe.

Mezőgazdasági, élelmiszeripari kiállítás és üzletember-találkozó

Idén januárban már rendezett egy mezőgazdasági expót a megyei önkormányzat

A kiállítás megnyitója után, eddig újszerű módon, a Békés-Arad, illetve a Békés-Bihar megyei vegyes bizottságok közös tanácskozáson tekintik át az együttműködés lehetőségeit.
A határokat áthidaló összefogásra jó példa az a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-RO) keretében megvalósuló, "A-B Expo: Közös EXPO, közös PIAC - Gazdaság- és kereskedelemélénkítés Arad és Békés megyében" névre hallgató projekt is. Ennek keretében 3,5 millió eurós támogatással egy összesen 4,2 millió eurós beruházás valósul meg jövő augusztus végéig magyar és román oldalon (2,6, illetve 1,6 millió eurós arányban): a projektben a Békés Megyei Önkormányzat, az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Közalapítvány, illetve a Békés Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara vesznek részt. Így az Expo Arad International új csarnokkal bővül, míg a Békés Airport, azaz a Békéscsaba és Gyula közötti reptér melletti területen új kiállítótér nyílik, a földszinten egy 1291 négyzetméter nagyságú kiállítási csarnokkal, a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel, az emeleten irodákkal, egy 100 fő befogadására alkalmas tárgyalóval és kiszolgáló helyiségekkel - a nap harmadik programpontjaként pedig ehhez is szeptember 17-én teszik le ünnepélyesen az alapkövet.

Békés-Arad-Bihar megyei mezőgazdasági, élelmiszeripari kiállítás és üzletember-találkozó

A rendezvény plakátja

Program:

7.00 Regisztráció (gyulai városi sportcsarnok)

A kiállítók elfoglalhatják standjukat

9.00 Megnyitó (gyulai városi sportcsarnok)

Köszöntőt mond:

dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere
Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének elnöke
ªtefan Marius Francisc, a Bihar Megyei Tanács Agrárkamarájának ügyvezető igazgatója
Nicolae Groºan, az Expo Arad International igazgatója

Megnyitó beszédet mond: Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke

A megnyitó után sajtótájékoztató, majd a kiállítás körbejárása

10.00 - 12.30 Békés-Arad-Bihar Megyei Vegyes Bizottságok találkozója (Erkel Ferenc Művelődési Ház - Gyula, Béke sgt. 35.)
10.20 - 12.30 Szekcióülések (Alapfokú Művészetoktatási Intézmény - Gyula, Eötvös utca 14., a sportcsarnokkal szemben)
15.00 Indulás az A-B Expo építkezésének helyszínére
15.30 Ünnepélyes alapkőletétel (Békéscsaba, Békés Airport melletti építkezési terület)

Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke
Nicolae Bãcanu, az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara elnöke

16.30 Visszautazás Gyulára
17.30 A rendezvény zárása

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

Fotó: archív

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Mezőgazdasági expóra várják a Békés, Arad és Bihar megyeieket