Békés megye hírek

Megyetörténeti kiállítás Pusztaföldváron

Megyetörténeti kiállítás Pusztaföldváron
2011. október 8-án, Pusztaföldváron a „40 aranykoronás ünnep” többnapos rendezvénysorozat keretében került sor a Békés Megyei Levéltár által megrendezett Megyetörténeti kiállítás megnyitójára, melyet Daróczyné Leiszt Emma, a Békés Megyei Levéltár főlevéltárosa tartott.

 

A Megyetörténeti kiállítás alapötlete „Az otthonunk békés megye” programsorozat keretében zajló megyejárás eseményeként fogalmazódott meg. A Békés Megyei Levéltár munkatársai levéltári források felhasználásával állították össze azt a képanyagot, amelyek alapján a tablók készültek. Békés megye mind a 75 településéről készült egy-egy vászon, a megye történetét a honfoglalástól az I. világháborúig, további 7 tabló mutatja be, egy-egy korszak legfontosabb jegyeit felvillantva.

Pusztaföldvárra 13 tabló érkezett, a település sikeres kulturális pályázata eredményeként. A kiállításon a megyetörténeti tablók mellett, a történelmi és a mai megyeszékhelyek, a vendéglátó település és a szomszédos települések vásznait láthatta a rendezvényre érkező közönség.

A megnyitó előadásban bemutatásra került a megye, mint közigazgatási szervezet kialakulása, fejlődésének folyamata a királyi vármegyén és nemesi vármegyén keresztül a jelen időszakig. Ezután a házigazda település, Pusztaföldvár történetéről esett szó, az első okleveles említéstől 1463-tól napjainkig, kiemelve a 1841. év jelentőségét, mint a jelenlegi település alapításának időpontját. A község az 1877. évi I. tc. értelmében került át Csanád megyéből Békés megyébe.

A Békés Megyei Levéltár munkatársai által összeállított tabló

Pusztaföldvár emlékeket is felelevenítő tablója előtt

A kiállítást nagy érdeklődés övezte, a megnyitó után számos kérdést tettek fel a helybéli látogatók Pusztaföldvárnak a Békés Megyei Levéltárban őrzött irataival kapcsolatosan.

 

Forrás: Békés Megyei Levéltár