Békés megye hírek

Megyei közgyűlés

Megyei közgyűlés

Békés Megye képviselő- testülete pénteken tartotta az idei év első közgyűlését. A napirendi pontok között kiemelt szerepet kapott a 2011-es költségvetés. Az önkormányzat idei évi bevételi főösszege 27 milliárd 990 millió forint, azonban ehhez még 1 milliárd 840 millió forintos működési hitel felvételét tervezik.

A mostani megyegyűlés sarkalatos pontja a 2011-es évi önkormányzati költségvetés volt, amely komoly politikai vitát szült. Azonban Farkas Zoltán a képviselő testület elnöke szerint fontos, hogy minden képviselő kimondja véleményét, hiszen a vita és a számok határozzák meg a fejlesztési elképzeléseket és a további feladatokat. Farkas Zoltán azt is elmondta a költségevetés kérdésében 2006 őszéig kell visszatekinteni, amikortól folyamatosan forrásokat vontak el a működésből. Mára ez olyan méreteket öltött, hogy közel 5 milliárd forinttal kevesebb forrás jut az önkormányzati feladatellátásra. Ennek tükrében indult el a 2011-es költségvetés tervezése is. Az elmúlt években egy hatékony jól működő, méretgazdaságos intézményrendszert sikerült összerakni, és ebben kellett még megtalálni azokat a lehetőségeket amelyekben még tartalék van, majd ennek megfelelően kellett a költségvetési számokat meghatározni. A Békés megyei önkormányzat költségvetését 2011-ben a stabilitás fogja jellemezni, hiszen rendelkezésre állnak azok az összegek mind bevételi mind kiadási oldalon amelyek biztosítani tudják az intézmények -az oktatás, a gyógyítás, a szociális ellátás - működését. Magának a felvenni kívánt 1 milliárd 840 millió forintos működési hitelnek is meg van a fedezete, és csak akkor kerül felhasználásra ha valamilyen nem várt probléma jelentkezik.

 

        

 

Varga Zoltán a magyar szocialista párt megyei elnöke szerint azonban a 2011-es év nem csak óvatos gazdálkodást, hanem komoly odafigyelést kíván. Hiszen a kormány személyi jövedelemadó csökkentése- amely 800 milliárd forintot vett ki az állam zsebéből- minden önkormányzatot fájóan érint majd. Igaz ennek valószínűleg csak 2013-ban érezzük majd a hatását. További problémát fog felvetni az, hogy előre még nem látható hány intézmény kerül majd az önkormányzat gondozásába, és ez mekkora összeget fog felemészteni.

Jámbor Nándor -a Jobbik Magyarországért Mozgalom pénzügyi bizottságának alelnöke- szerint komoly szakmai áttekintés után biztosítottnak látják a megye működését. A 2011-es költségvetési számok mind bevételi, mind kiadási oldalon ezt mutatják. De mint minden költségvetésnek- akár települési, akár megyei- az országos adja az alapját. Ebből kifolyólag nem gondolják, hogy a Széchenyi tervnek megfelelően gyorsan be fog indulni a gazdaság fejlődése, sőt a foglalkoztatás és az szja bevételek is negatív hatással lehetnek a rendszerre. Ezért lehet változás a megyei és települési önkormányzatok költségvetésében.

A 2011-es évi önkormányzati költségvetést a képviselők 11 igen 3 nem és 3 tartózkodással elfogadták. A mostani megyegyűlés bejelentésekkel zárult. A képviselő testület soron következő ülése március 18-án lesz.

 

Forrás: CsabaTV

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Megyegyűlés