Békés megye hírek

Megszavazta a Parlament a Hungarikum törvényt - Létrejön a Békés Megyei Értéktár

Megszavazta a Parlament a Hungarikum törvényt - Létrejön a Békés Megyei Értéktár

Törvény védi mostantól megyénk gasztronómiai, szellemi értékeit, jellemző szokásait, jelképeit is, így például a sokak szívének kedves orosházi libamáj, kondorosi tészta, gyulai májas, a medgyesi dinnye akár hivatalosan is közös kincsünkké válhat. Hétfőn ugyanis elfogadta a Parlament A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, mely összefogja és azonosítja nemzetünk értékeit. A törvény alapján pedig Békés megye létrehozza a Békés Megyei Értéktárat.

Új lehetőségek nyílnak meg a törvény elfogadásával Békés megye hagyományos, vagy éppen innovatív közös értékei előtt, melyeket mostantól a Békés Megyei Értéktár gyűjt össze és őriz meg. Mindenki ismeri a megye három már meglévő hungarikumát, így a gyulai és a csabai kolbászt, és a békési szilvapálinkát, hamarosan azonban előtérbe kerülhetnek eddig kiaknázatlan megyei értékeink is.

Az egyre híresebb Harruckern bonbon

 

Az elmúlt időszakban mások mellett sokat tett a megyei gasztronómia fejlődéséért a Harruckern János Közoktatási Intézmény, olyan értékeket teremtve meg az intézmény falai között, mint például a Harruckern bonbon, melynek híre már régen kilépett az iskola falai közül s méltóvá vált rá, hogy megyei vagy akár nemzeti értékké váljon. A létrejövő „leltár” nemcsak megőrizni, felidézni segít megyei jellegzetességeinket, de a későbbiekben menedzseli is azokat, úgymond módot ad arra, hogy megismertessük azt országos, nemzetközi szinten is. A Békés Megye iÉrtéktárban elhelyezett értékek adatait ugyanis a jövőben minden évben legalább egyszer, de legkésőbb minden év december 31-ig át kell adni a Hungarikum Bizottság részére. A grémiumban elismert közéleti szereplők és szakemberek döntenek majd a Magyar Értéktárban nyilvántartandó nemzeti értékekről és a hungarikumokká nyilvánításról. A Magyar Értéktár legjavából választják ki azokat a jellegzetes magyar értékeket, a hungarikumokat, amelyek hungarikum-tanúsító védjegyet kaphatnak.

A köztudatban csak Hungarikum törvényként emlegetett szabályozás egy olyan rendszert vezet be, mely alulról felfelé építkezik, ez az úgynevezett „Magyar Nemzeti Örökség Piramis”. Nemzeti értékeink felkutatása első körben a településeken történik, hiszen a helyi emberek ismerik környezetüket legjobban, ők képesek rá leginkább, hogy felhívják a figyelmet feltáratlan kincseinkre. A lokális értéktárakra épülve hozhatnak létre a megyék megyei értéktárat, melynek adatait mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.