Békés megye hírek

Megnyílt az Erkel Ferenc Emlékház

Megnyílt az Erkel Ferenc Emlékház

Múlt héten méltó ünnepléssel, a Múzeumi világnapon adták át az Erkel Ferenc Emlékházat Gyulán. Az egykori kántortanítói lakás és iskola műszaki, és múzeumtechnikai szempontból is megújult; immár látványos kiállítással mutatja be a zeneszerző életútját. A gyulaiak remélik, hogy az emlékház több lesz, mint egy egyszerű múzeum.

Az emlékház felújítása európai uniós támogatással valósult meg, melynek összköltsége kb. 180 millió forintot tett ki.  A gyulaiak szeretnék, ha a ház a magyarok zarándokhelyévé válna.

A zeneszerző nevét viselő gyulai vegyeskar az ünnepségen Erkel szerzeményeket énekelt.

Az Emlékházat az Országgyűlés alelnöke, Dr. Latorcai János adta át. Az ünnepséget jelenlétükkel az Erkel család tagjai, Erkel Ferenc leszármazottai is megtisztelték.

Elmondta még, hogy hálás a városnak azért, mert generációkon keresztül őrzik és ápolják Erkel emlékét.

Az ünneplők, valamint a történelmi egyházak elöljárói együtt kérték a házra Isten áldását.

 

 

 

Az ünnepség végén a nemzeti színű szalag átvágásával felavatták az emlékházat. Ezután Dr. Havassy Péter szakmai vezetésével az érdeklődők belülről is megtekinthették, s körbejárhatták a helyet. 

A Gyulára látogatók a megújult emlékházban, korabeli dokumentumok, fotók, a zeneszerző kéziratos kottái és harmóniuma között járva kísérhetik végig Erkel Ferenc életútját, zenei tevékenységét.

 

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet- forrás csaba tv

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Megnyílt az Erkel Ferenc Emlékház a>