Békés megye hírek

Megkezdődött a leendő vezetők akadémiai képzése Békés megyében

Megkezdődött a leendő vezetők akadémiai képzése Békés megyében

Elindult a tehetséges, vezetői képességekkel rendelkező fiatalokat felkaroló Dél-Alföldi Talentum Akadémia (DELTA). Az egyedülálló képzésen résztvevő 63 diák az elkövetkezendő egy hétben elismert szakemberektől, neves előadóktól tanulhatja el az irányítás és a döntés előkészítésének tudományát, a képzés gerincét adó gyulai Nyári Akadémián. A Harruckern János Közoktatási Intézményben induló program június 27-i ünnepélyes megnyitóján elhangzott: a három éves képzés első évfolyamának egyik kiemelt célja, hogy a résztvevők megismerjék és kialakítsák azokat a vezetői kulcsképességeket, amelyek nélkülözhetetlenek egy sikeres vezető számára.

Nem volt még példa Magyarországon arra, hogy olyan képzés induljon el, mely arra törekszik, hogy előmozdítsa a kiemelkedő képességű fiatalok fejlődését azon készségeik fejlesztésével, amely elősegíti, hogy megtalálják számukra megfelelő hivatást és munkahelyet. A Békés megyében elinduló, alapítványi formában működő DELTA programnak azonban éppen ez a fő célja, hogy a középiskolai és a felsőoktatást kiegészítő magas színvonalú képzést honosítson meg. Ennek érdekében működik együtt a DELTA, a Békés Megyei Önkormányzattal és Szeged-Csanádi Egyházmegyével. A programról érdemes tudni, hogy annak legintenzívebb része a Nyári Akadémia, mely során a résztvevő diákok vezetői pozíciókban dolgozó elismert szakemberektől sajátíthatják el a vezetői tevékenység alapjait. Az egyhetes képzéshez szorosan kapcsolódik egy úgynevezett mentorprogram is, melynek keretében a képzési hetek között a fiataloknak lehetősége nyílik arra, hogy a választott szakterületükön működő piaci, állami, vagy nemzetközi szervezeteknél elláthassanak gyakornoki feladatokat egy szakmai mentor segítségével, így szabva személyre a szakmai fejlődést.

 

 

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia (DELTA)

 A DELTA program magas színvonalú képzés meghonosítására törekszik

 

A képzés ünnepélyes megnyitója alkalmával H. Kovács Judit megyei társadalmi megbízatású alelnök, a képzés szakértői testületének tagja köszöntötte elsőként a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy a program jól példázza az összefogást, amely annak érdekében indult el, hogy a különleges képességű vezetők képzésével megállítsák a leszakadást. - Értékeket csak munkával hozhatunk létre, a program pedig segíthet abban, hogy a munka becsületét visszaállítsuk - hangsúlyozta az alelnök.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia (DELTA)

Az egyedülálló képzésen 63 Békés megyei végzős középiskolás vehet részt

 

Dr. Görgényi Ernő, a képzésnek helyet adó Gyula város polgármestere szerint egyfajta kitüntetésnek tekinthető, hogy a településen rendezhetik meg a programot. -Bízunk benne, hogy jövőre is városunkban rendezik meg a nyári akadémiát, mert véleményem szerint az oktatáson kívül itt tudnak a legtöbb szabadidős programot biztosítani a résztvevők számára - szögezte le a polgármester.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia (DELTA)

A program legintenzívebb része az egyhetes Nyári Akadémia 

 

Az akadémia alapítója, Barkász Sándor mérnök arról adott tájékoztatást, hogy speciális kérdőívek segítségével válogatták ki 3300 Békés megyei középiskolásból azt a 63 végzős diákot, akikben a tesztek alapján megvan kreativitás, a bátorság, valamint az a képesség, hogy mernek döntéseket hozni. - Szeretnénk elérni a kiválasztott tanulóknál, hogy érezzék: vezetőnek születtek. Nekünk alapítóknak pedig az a célunk, hogy ezeket a különleges fiatalokat megértsük, hiszen most a jövő építésére toborzunk társakat, hangsúlyozta Barkász Sándor.

 

Az akadémia alapítója, Barkász Sándor mérnök

A programot Békés megye után más megyékben is elérhetővé szeretnék tenni 

 

Antal Zsolt szerint a program olyan összetevője a magyar oktatási rendszernek, amely eddig alapvetően hiányzott belőle. A DELTA programvezetője kiemelte: Magyarországnak szüksége van jó képességű vezetőkre, a kiválasztott diákokban pedig rejtve, de ott van ez a képesség. Antal Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyedülálló programot Békés megye után más megyékben is elérhetővé szeretnék tenni.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia (DELTA)

Számos elismert szakember gazdagítja majd a diákok tudását a képzésen

 

Az egyházmegye részéről az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Kozma Gábor, a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora, aki annak a véleményének adott hangot, hogy az akadémia a társadalom számára hasznos állampolgárokat nevel ki, mely nagyszerű kezdeményezés a polgári világban.

 

H. Kovács Judit megyei társadalmi megbízatású alelnök, a képzés szakértői testületének tagja köszöntötte elsőként a megjelenteket

Az egyhetes képzéshez szorosan kapcsolódik egy mentorprogram is 

 

A program színvonalát emeli, hogy olyan neves előadók vállaltak előadást a program keretein belül, mint Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, vagy Dr. Kiss Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, akik egyben a program fővédnökei is. Mellettük azonban még számos ismert vezető és elismert szakember gazdagítja majd a diákok tudását a június 27-július 1-ig tartó képzésen.

 

Kapcsolódó cikkek: Akadémiai képzés indul a tehetséges fiatalok felkarolásáért

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Megkezdődött a leendő vezetők akadémiai képzése Békés megyében