Békés megye hírek

Megkezdődött a daruvonulás - BMMI

Megkezdődött a daruvonulás - BMMI

Idén is, mint minden évben különösen nagy darucsapatokat fedezhetünk fel Békés megyében, a Kardoskúthoz tartozó Fehértó környékén, ugyanis megkezdődött az ősz egyik leglátványosabb eseménye, a daruvonulás.

Az Európa északi mocsaraiban fészkelő darvak az észak-afrikai telelőterületekre tartó útjuk során néhány hétre minden évben megállnak pihenni a Hortobágy és a Dél-Alföld pusztákkal övezett nagy tavain. Az egykor hazánk mocsaras területein is költő daru a századforduló óta csak átvonuló madarunk, a mocsarak lecsapolását követően egyedei ugyanis eltűntek, s azóta sincs tudomásunk hazai fészkelésükről. Egyre gyakrabban találkozhatunk azonban átnyaraló vagy kóborló példányaikkal.
A kardoskúti Fehértó mentén éjszakázó darvak száma ezekben a hetekben meghaladja a 10 000 példányt és az sem kizárt, hogy egy részük, ha enyhe tél köszönt ránk, át is telel majd itt.

Szürke darvak

Szürke darvak "tánca"

Az óriási tömegben gyülekező darvak vonulása rendkívül látványos esemény, amely a természetfotósokat épp úgy lenyűgözi, mint az egyszerű természetkedvelőket. S akinél megfelelő felszerelés van, az biztosan lencsevégre is kapja mozgásukat, életük eme szakaszában.
A darvakról az átlagember nem sokat tud. A gólyánál is nagyobb termetű madarak nagy csapatokban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Költőterületükön füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat esznek. Vonulásukkor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkoznak, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyasztanak. Várható élettartamuk 20 év.

V alakban repülő darvak

V alakban repülő darvak

A daru egy életre választ magának párt , akár a hattyú, utódait pedig mindkét szülő nagy gonddal neveli. A távol-keleti mitológiában a daru a becsület, a hűség, a béke, valamint a halhatatlanság jelképe.
A faj hazánkban védett, eszmei értéke 50 000 Ft.


Forrás és feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Megkezdődött a daruvonulás - BMMI