Békés megye hírek

Májusi megyei közgyűlés

Májusi megyei közgyűlés

Békés Megye Képviselő-testülete pénteken tartotta soron következő közgyűlését. Az első napirendi pont a megye közbiztonsági helyzetének előző évi beszámolója volt. Valamint tájékoztató hangzott el a megyei területfejlesztési tanács munkájáról. A bejelentések között fontos programpontként szerepelt a Dél- alföldi Talentum Akadémiához való csatlakozás, illetve a közös villamos energia beszerzés.

Az első számú jelentéshez kapcsolódóan, amely a Magyar Vöröskereszt és a megyei önkormányzat között fennálló együttműködésről és a jövőbeni 1 millió forintos támogatásról szólt, Gajdos Attila a jobbik frakció vezetője szólalt fel. Mint elmondta úgy érzi a Gyöngyöspatai események rávilágítottak arra a Vöröskereszt nem párt független szervezet. Farkas Zoltán a képviselő-testület elnöke szerint Békés megyében számos olyan család van, akiknek a Vöröskereszt komoly segítséget tud nyújtani és az a jövőben is így lesz.

  

 

 

Az első napirendi pontban Dr.Gyurosovics József rendőr dandártábornok tartott beszámolót a 2010-es év közbiztonsági helyzetéről. Eszerint a tavalyi évben közel 12 ezer 500 bűncselekmény történt megyénkben, a felderítési- eredményességi mutató- amely a nyomozásra vonatkozik- pedig 63 százalékos volt. Ezzel az aránnyal a főkapitányság az országos első helyet érte el. A 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények rangsorában - amely 2010-ben 3419 volt - békés megye a 17. helyen áll. Itt közel 20 százalékos emelkedés tapasztalható az előző évhez képest, főleg a vagyonelleni bűncselekmények számának növekedése miatt. A beszámolóval kapcsolatban a legnagyobb vitát a megélhetési bűnözés generálta. A képviselő testület objektív és szubjektív véleményeket egyaránt megfogalmazott, hiszen akinek a sérelmére elkövettek bármilyen bűncselekményt annak egész más a megítélése a közbiztonság helyzetéről. A testület egyetértett abban a legfontosabb az, hogy mindenhol legyenek a jövőben helyben lakó rendőrök, hiszen ez a lakosság biztonságérzetét nagyban megnövelné.  

A harmadik napirendi pont egy tájékoztató volt a megyei területfejlesztési tanács munkájáról, fejlesztési programokról, amelyek közül kiemelt szerepet kapott a fiatal pályakezdők gyakorlati munkahelyszerzése. A programban nagyon sok végzős diák vett részt, akik közül többen kaptak állandó munkahelyet a gyakorlati helyükön. A bejelentések között fontos programpontként szerepelt a Dél- alföldi Talentum Akadémiához való csatlakozás. A projekt célja a vezetőképességgel rendelkező diákok felkutatása és későbbi mentorálása. Idén várhatóan 150-170 fiatal csatlakozhat a programhoz. Továbbá szó volt a megyei fenntartású intézmények közös villamos energia beszerezéséről.

A képviselő testület rendkívüli közgyűlésére május végén, soron következő ülésre pedig június 24-én kerül sor.

 

Forrás: CsabaTV

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Megyei közgyűlés