Békés megye hírek

Majdnem Európa csúcs a BéKSZI motorjával

Majdnem Európa csúcs a BéKSZI motorjával

Akár Európa csúcsot is futhatott volna a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium (BéKSZI) által felújított, és feltuningolt motorral Liszkai Bálint, ha nem szól közbe az időjárás. A BéKSZI már végzett géplakatos tanulja ugyanis a közelmúltban egy Kunmadarason megrendezett versenyen, az időmérő futamban 12,5 másodperc alatt teljesítette a 402 méter hosszúságú távot. Ezzel egyéni csúcsot állított fel, és az idény legjobb eredményét érte el, s az összetett versenyen a dobogó második helyére léphetett fel.

Felkészítő szaktanára Járosi Pál szerint azonban, ha nem fújják le a következő futamot, akkor akár 11 másodperc alá is szoríthatták volna le a menetidőt, s ez már Európa csúcsnak számít. A verseny ebben a kategóriájában (RETRO DRAG) egyébként csak az 1995 előtt gyártott motortokkal, vagy pedig egyedileg összeállított paripákkal indulhattak a versenyzők. A szaktanár szerint a BéKSZI motorja olyan jó műszaki állapotban volt – mint ahogy végig az egész szezonban -, hogy reálisan csúcsdöntő eséllyel indulhatott volna a következő futamban. Liszkai Bálint különben már így is óránként 170 kilométerre gyorsította fel motorját.

A mester szólt a következő időszak terveiről is. Napirenden van egy új motorblokk kifejlesztése is, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor a gyorsulási versenyeken tovább öregbítheti Liszkai Bálint a BéKSZI jó hírnevét.

Ezúton is szeretném megköszönni a szakoktató kollégáknak  motor építésében nyújtott szakmai segítségét – mondta Járosi Pál.


www.bekszi.hu