Békés megye hírek

Magyar-román néprajzi és régészeti konferencia

Magyar-román néprajzi és régészeti konferencia

A Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága és az Aradi Múzeumi Komplexum szakembereinek részvételével az elmúlt héten közös néprajzi és régészeti konferenciát tartottak a gyulai Corvin Hotelben.

A hagyományoknak megfelelően évente megrendezett közös programok a két múzeumi szervezet hosszútávú közös munkáját segítik elő, amelynek elemei hozzájárulnak a szakmai kapcsolatok ápolásához, elmélyítéséhez, elősegítik a muzeológusok tudományos ismereteinek, szakmai tapasztalatainak gyarapítását és lehetővé teszik azok mindennapi munkavégzés során történő kamatoztatását. A közös tudományos tevékenységek, szakmai rendezvények egyebek mellett a nagy múlttal rendelkező Bihar megyei kapcsolatok erősítését is szolgálják.
Az együttműködés keretében ezúttal 3-3 néprajzos muzeológus és régész érkezett megyénkbe, akiket 5 napon át láttak vendégül a Békés megyei múzeum munkatársai.

A Bihar megyei kollégák

A Bihar megyei kollégák

A többnapos program során a résztvevők többek között dr. Havassy Péter történész a Gyulai vár történetéről, illetve Dombi Ildikó, a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kulturális Iroda vezetője hungaricumokról és a szellemi kulturális örökségről tartott előadását hallgathatták meg, majd a két megyei múzeum munkatársai tartottak beszámolót az idei évben elért eredményeikről.
Míg az aradi régész kollégák Pécska és környékén feltárt rézkori és Árpád-kori településrészleteit mutatták be, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága szakemberei az októberben feltárt aranyakkal eltemetett gepida felnőtt sír előkerülésének körülményeit ismertették. A régész szakág képviselői a folytatásban felkeresték Gyula ismert régészeti lelőhelyeit és megtekintették a város nevezetességeit: a Gyula Kálvária dombot, a Gyulai várat, a Törökzugi templomromot és a gepida sír lelőhelyét. 

 Vári Anita régész a gyulai gepida sír feltárásáról tartott előadást

 Vári Anita régész a gyulai gepida sír feltárásáról tartott előadást

A néprajzi szakág munkatársai mindeközben terepmunkát végeztek a környéken élő románok körében, amelynek keretében felkeresték Kétegyháza egyetlen román tájházát, valamint lakóházakat vizsgáltak a népi építészet jellegzetességei után kutatva. 
A többnapos programot mindkét fél igen hasznosnak és eredményesnek ítélte, amelynek - remélhetőleg - 2012-ben is lesz folytatása. 


Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Martyin Emília néprajzos muzeológus, Vári Anita régész és Nagy Éva közművelődési munkatárs
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Magyar-román néprajzi és régészeti konferencia