Békés megye hírek

Magyar honvéd hősök emlékművét avatták fel Belényesen

Magyar honvéd hősök emlékművét avatták fel Belényesen

Tíz, a II. Világháborúban Belényes környékén elesett magyar honvéd síremlékét avatták fel a napokban a dél-bihari városban. A megemlékezéssel egybekötött eseményen Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke mondott ünnepi beszédet, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter közreműködésével leplezték le az emlékművet.

Heves harcok helyszíne volt a dél-bihari Belényes városa a II. Világháborúban. A nagy világégés idején a környékbeli harcokban, vagy a hadikórházban tíz magyar honvéd is életét vesztette, az ő hősiességük előtt tiszteleg mostantól az az emlékmű, melyet a napokban avattak fel Belényes temetőjében.

Először a helyi római katolikus templomban gyűltek össze a megemlékezők. Az ökumenikus szentmise után Fodor József, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség általános helynöke beszélt a magyar honvédekről, majd Réman Elek István belényesi református lelkipásztor mondott emlékbeszédet.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke beszédében megemlékezett arról, hogy a magyarok hányszor áldozták vérüket a legkülönbözőbb háborúkban, és akár nyertes, akár vesztes csatákban vettek részt, azóta is ott a helyük Európa közepén. A múlt minden hőse hozzájárult a magyarság jövőnek lehetőségéhez. Az elnök hangsúlyozta, hogy Európa ma fontos változás előtt áll, ahol a jövőben mindennek értéke és mértéke kell legyen, s ebben a változásban a magyaroknak, együtt a szomszédos országokkal fontos szerep juthat.

Farkas Zoltán beszédet mondott a megemlékezésen

Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke az egymás felé fordulást és egymás megsegítésének jelentőségét emelte ki.

Adrian Domocoș, Belényes polgármestere elmondta, hogy a hősiességnek nincs vallása, vagy etnikuma, ezért erre a tíz magyar honvédre a belényesi románság is mártírként tekint. A templomi megemlékezés végén a helyi iskola diákjai adtak elő rövid ünnepi műsort.

Az esemény ezután a közeli temetőben folyatódott, ahol Miklós János megyei önkormányzati képviselő felvezetője után Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere mondott ünnepi emlékbeszédet. Kiemelte, hogy míg a véres huszadik század a szenvedésé, a háborúskodásé volt, addig most azt a harcot kell megvívni, amely révén közösen találunk rá a békéhez vezető útra. Románia ma Magyarország szövetségese, a két ország elindult egymás felé és együtt keresi a béke útját.

Hende Csaba honvédelmi miniszter is megemlékezett a hősökről

 

A miniszter beszéde és Cseke Attila RMDSZ-szenátor gondolatai után Hende Csaba és Adrian Domocoș leplezték le az emlékművet.

A jelenlévő szerveztek képviselői és magánszemélyek ezután helyezték el a megemlékezés virágait az emlékművön, köztük Farkas Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is.

 

Tíz magyar honvédnak állították az emlékművet

A tíz magyar hősnek állított emlékműtől éppen rálátni arra a közeli síkságra, melyen a helyiek elmondása szerint 60 km hosszan húzódott a front régen, 1944-ben.

 

 

A temető az egykori harcok színhelyére néz