Békés megye hírek

Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Gyermekgasztroenterológiai Szekciójának XXVI. Tudományos Ülése és Továbbképző Tanfolyam

Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Gyermekgasztroenterológiai Szekciójának XXVI. Tudományos Ülése és Továbbképző Tanfolyam
Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Gyermekgasztroenterológiai Szekciójának XXVI. Tudományos Ülése és Továbbképző Tanfolyam - Gyula, 2009. október 2-3.


A Magyar Gyermekorovosok Társasága és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Gyermekgasztroenterológiai Szekciójának XXVI. Tudományos Ülése 2009. október 2-3-án került megrendezésre a Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztályának szervezésében a Román Kulturális Centrumban.

Magyar Gyermekorvosok Társasága

Hosszúnyakú Zsiráf fogadta a Tudományos Ülésre érkrzőket.


A rendezvényen klinikai és kórházi orvosok, háziorvosok valamint a társszakmák képviselői vettek részt. A nagy érdeklődést jelzi, hogy a regisztrált résztvevők száma 230 fő volt. A kongresszus két napja alatt a gyermekgyógyászat és a gyermekgasztroenterológia vezető személyiségei mellett neves meghívott külföldi előadók, illetve a kórházi munkacsoportok és a területen dolgozó kollegák számoltak be a legújabb tudományos és gyakorlati eredményeikről.

Magyar Gyermekorvosok Társasága

Az elnöki asztalnál: Dr Sipos Péter, dr. Mucsi Gyula, Prof. Dr. Túri Sándor, Dr. Kovács József, Prof. Dr. Arató András.
Bevezető köszöntőjében Prof. Dr. Túri Sándor tanszékvezető egyetemi tanár, a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Elnöke a szakmát ért kihívásokról beszélt. Dr. Mucsi Gyula regionális tisztifőorvos ezen a fórumon jelentette be a gyulai perinatológiai ellátás fejlesztési koncepcióját. Dr. Kovács József főigazgató hangsúlyozta a gasztroenterológia jelentőségét a belgyógyászati szakmán belül.

Magyar Gyermekorvosok Társasága

A közönség soraiban dr. Bódi Piroska (jobb szélen), ki szinvonalas előadásáért Gauland díjat kapott.

A megnyitó előadást Dr. Alberto Ravelli tartotta, aki a Brescia-i Gyermekklinika Gasztroenterológiai Osztályának professzora, a ciklikus hányás szindrómáról. A kongresszus fő témái voltak az enterális és parenterális táplálás, a mucoviscidosis gasztroenterológiai vonatkozásai, a coeliakia és a diabetes mellitus kapcsolata. A felkért referátumok mellett igen színvonalas és ismeretszerző előadások hangzottak el. A hagyományok szerint a három legjobb 40 év alatti első szerzőnek meghirdetett Henri Nestlé-díj is átadásra került. Az I. díjat Dr. Nagy Szakál Dorottya (Pécsi Gyermekklinika) kapta. A Gauland díjat - a legtöbb gyakorlati tudást közvetítő előadásért járó díj - Dr. Bódi Piroska (Gyula, Gyermekosztály) nyerte el az acut acalculosus cholecystitis és pancreatitis együttes előfordulása című előadásával.
A tudományos ülést társasági programok (várséta, városnézés, fogadás) egészítették ki.

A tudományos ülésről készített videót itt tekintheti meg:Forrás: dr. Sipos Péter osztályvezető főorvos, Pándy Kálmán Megyei Kórház Gyermekosztálya
Pándy Kálmán Kórház – logó

PÁNDY KÁLMÁN MEGYEI KÓRHÁZ, GYULA

A Pándy Kálmán Megyei Kórház 1472 ággyal és közel 140 járóbeteg szakrendeléssel a    kialakított beteg-beutalási rend szerint végzi a betegek ellátását. Gyógyító egységeinkben szolgáltatásainkkal igyekszünk megfelelni a lakosság egészségügyi ellátással kapcsolatos jogos kívánalmainak csakúgy, mint az egészségügy korszerű szakmai követelményeinek.
A magas színvonalú ellátást mintegy 2200 munkatársunk biztosítja, akik évente 40.000 fekvő- és további 700.000 járóbeteget látnak el. A kiemelkedő gyógyító és ápolási-gondozási teljesítményt csak megfelelő képzettséggel és elhivatottsággal rendelkező munkatársak tudják biztosítani, amelyhez minden támogatást igyekszünk számukra megadni.
Épületeink és műszerparkunk folyamatos bővítése, korszerűsítése által igyekszünk a kor követelményeinek megfelelően növelni az ellátás biztonságát és komfortfokozatát. Az elmúlt években kiemelt jelentőségű beruházásokra került sor kórházunkban, amelyek közül kiemelendő a Fertőző és Diszlokációs Pavilon, a Központi Orvosi Ellátó Épülettömb, a felújított pszichiátriai tömb, a teljesen megújult Szeghalmi Fekvő- és járóbeteg ellátó egység, illetve a Sitka 1. sz. telephelyünk felújításai. Az épületek rendbehozatala mellett a számos műszer-beszerzés is megvalósult, így pl.: a Röntgen Osztály modern képalkotó műszereinek beszerzése. Az új CT, MRI, valamint DSA, illetve a röntgen diagnosztika digitalizálása a legkorszerűbb technikával teszi gyorsabbá és hatékonyabbá a betegek kivizsgálását. A diagnosztika területén a közeljövőben a Patológiai Osztály korszerűsítésére kerül sor.
Hosszútávon megvalósítani kívánt orvos szakmai elképzeléseink szerint, a fejlesztések kapcsán arra törekszünk, hogy az Intézményben a szívsebészet, és a szervátültetés kivételével a sebészeti szakmák mindegyike, a mindenkori szakmai színvonalnak megfelelően folyamatosan fejlődjön, pl.: mellkas sebészet, fej-nyak sebészet korszerű műtéti eljárásainak bevezetése, a jelenlegi műtéti repertoár fejlesztése.
A belgyógyászati szakmák tekintetében elengedhetetlen a heamodinamikai laboratórium mielőbbi kialakítása, a szívkatéterezés elindítása, valamint a lehetőségekhez mérten a hematológiai ágyszám fejlesztése.
Napjaink makro- és mikrogazdasági mutatói alapján a jövőben mindenképpen gondolkodni kell a telephely racionalizálás lehetőségében.
A telephelyek vonatkozásában az alábbi fejlesztéseket tervezzük az elkövetkezendő 10 évben.
Az aktív betegellátást, mint azt a céloknál már jeleztük, elsősorban a központi telephelyre kívánjuk koncentrálni.
A krónikus és rehabilitációs ellátást, pedig a Sitka 1., illetve a mezőhegyesi és szeghalmi telephelyeken kívánjuk biztosítani.
További fejlesztéseinket elsősorban pályázati forrásból kívánjuk korszerűsíteni, így pl.: a sürgősségi ellátást, az un. „egykapus sürgősségi rendszer" formájában, a helikopter leszállóhely kerül kialakításra a Semmelweis utcai telephelyen stb.
Történelmünk egyik értékes öröksége, a központi telephelyen található felszentelt kápolna -jelenleg orvosi könyvtár -, amelyet a közeljövőben eredeti funkciójának kívánunk visszaadni.
Számunkra hivatásunk gyakorlása során „a beteg érdeke a legfőbb törvény", hitvallásunk alapján szolgáljuk a hozzánk segítségért fordulókat.

dr. Kovács Józsefdr. Kovács József-főigazgató főorvos
Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Gyermekgasztroenterológiai Szekciójának XXVI. Tudományos Ülése és Továbbképző Tanfolyam